דיאטה קטוגנית לחולי הסוכרת – מקרה מהקליניקה.

דיאטה קטוגנית לחולי הסוכרתלפני כמה ימים התקשר אלי אדם שרצה להזמין תור לקליניקה שלי.

כהרגלי, שאלתי אותו באיזו בעיות הוא רוצה לטפל.
הוא אמר לי שהוא חולה סוכרת די חדש, וכדי לאזן את רמות הסוכר ולקבל דיאטה מתאימה, הוא פנה לנטורופתית, והיא נתנה לו דיאטה קטוגנית, שהיא דיאטה די קיצונית: כ-60%-70% שומן, כ-30% חלבון ומעט מאוד פחמימות.

לצערי, הדיאטה הזו לא מתאימה לחולי סוכרת.

למה היא לא מתאימה?

משום שהגוף זקוק לכמות מסוימת של פחמימות כדי לספק אנרגיה זמינה. במצב של חסר בפחמימות, הגוף, מחוסר ברירה, מפרק רקמת שריר, ומחומצות האמינו מהן היא בנויה, הוא מייצר בכבד גלוקוזה, וכתוצאה גם האיזון של הסוכר מופר, וגם השרירים מתדלדלים. זה פחות משמעותי אצל אנשים בריאים, אבל הרבה יותר משמעותי אצל חולי סוכרת, משום שכל האיזון של הסוכר אצלם לא תקין.

מה שהכי מדהים אותי שגם דיאטנים מקצועיים, אפילו בכירים, לא מהססים לתת דיאטה קטוגנית בכלל ולחולי סוכרת בפרט, הרי הם אמורים לדעת בדיוק את מה שאני יודעת. אפשר אולי לתת דיאטה כזו לאנשים בריאים לתקופה קצרה, כדי להאיץ ירידה במשקל. לחלק מהאנשים היא מתאימה יותר, ולחלק — במיוחד לנשים — פחות, אבל לא הייתי נותנת דיאטה קטוגנית לחולי סוכרת ומחלות לב.

בכל מקרה, יצא שבדיוק עכשיו, חמישה במרץ 2023, ניתנה הרצאה בכנס עולמי של קרדיולוגיה, במושב של American College of Cardiology, על ידי ד”ר Iulia Iatan מהאוניברסיטה של British Colombia שבוונקובר, קנדה, שחקרה את השפעה של דיאטה קטוגנית על בריאות הלב.
במחקר השתתפו אנשים מ-UK Biobank, שמילאו שאלוני אכילה, ועל סמך שאלונים אלה החוקרים ראו ש-305 התאימו פחות או יותר לדיאטה קטוגנית, ו-1220 אכלו דיאטה רגילה ושמשו כביקורת. נלקחו מהם בדיקות דם, עם התייחסות מיוחדת לכל המרכיבים של כולסטרול. כבר בתחילת המחקר ראו החוקרים שבקבוצה הקטוגנית היו יותר חולי סוכרת מאשר בקבוצת הביקורת (4.9% לעומת 1.9%).
לאחר כ-11 שנות מעקב, 9.8% מהקבוצה הקטוגנית, לעומת 4.3% מקבוצת הביקורת, עברו אירועים לבביים שונים, כמו התקף לב, מחלת לב כלילית, אירוע מוחי ועוד. כלומר בקבוצה הקטוגנית, לפי תוצאות המחקר, היו פי שנים יותר אירועים לבביים, וגם רמות הכולסטרול עלו במידה משמעותית בקבוצה זו.

ברור שדרושים מחקרים נוספים כדי לבדוק את התוצאות. ברור שבמחקר היו כמה נקודות בעייתיות. אבל הוא מזהיר אותנו מדיאטות קיצוניות בכלל וקטוגנית בפרט.

היו לי מספר מטופלים שהגיעו אלי אחרי שעשו דיאטה קטוגנית, והעלייה בכולסטרול הייתה די ניכרת. עקרונית, זו לא דיאטה בריאה, ואפשר להשתמש בה רק במקרים שבהם נדרשת ירידה מהירה במשקל אצל אנשים בריאים. לכלל האוכלוסייה, כולל אנשים בריאים, עדיפה בהחלט דיאטה מאוזנת ושפויה, כמו דיאטת ים תיכונית, דיאטת הלחם, שמורידה במשקל תוך שמירה על הבריאות בכלל ועל רקמת השריר בפרט.

יש לכם שאלות? אתם רוצים לשפר את בריאותכם, לרדת במשקל התקשרו לטלפון  052-4266934  או צרו איתנו קשר עכשיו בטופס באתר.