דיאטה קטוגנית – מהי ועד כמה היא יעילה?

דיאטה קטוגניתביום שלישי האחרון הגיעה אלי לקליניקה אישה בת 59. היא סיפרה שעשתה דיאטה קֶטוֹגֶנִית במשך מספר חודשים, וטענה שזה גרם לה לדלדול שריר משמעותי, כך שאין לה כוח לעשות פעולות שלפני הדיאטה לא היו בעיה עבורה, היא מתעייפת מהר מאוד, וגם המסז’יסטית הקבועה שלה אמרה שהשרירים שלה ממש מדולדלים.
מצב זה אפשרי ואני אסביר למה.

מהי דיאטה קטוגנית.

 

דיאטה קטוגנית הפכה לטרנד במספר השנים האחרונות, והיא מבוססת בעיקר על שומנים, עם לא מעט חלבונים, אבל דלה מאוד בפחמימות. יש בה לפחות 60 אחוז שומן, 30-35 אחוז חלבונים ורק 5-10 אחוז פחמימות, לעומת דיאטה מאוזנת, שבה יש רק 30 אחוז שומן, 15-20 אחוז חלבונים, אבל 50-55 אחוז פחמימות.
פחמימות הופכות במערכת העיקול לגלוקוזה (בצורה מהירה או איטית, תלוי בסוג הפחמימה), שמהוות מקור אנרגיה זמין, אותה אנרגיה שמפעילה את הגוף, האברים, השרירים, התאים וכדומה. בהעדר פחמימות, הגוף חייב למצוא מקור אחר, והוא מקבל אותו בפירוק שומנים, שבמהלכו נוצרים גופי קֶטו, שחלק גדול מהאברים והתאים מסוגלים להשתמש בהם כמקור אנרגיה אלטרנטיבי, לפחות באופן חלקי. חשוב לציין שהכבד והאֶריתרוציטים (תאי הדם האדומים) אינם יכולים להשתמש בגופי קטו, וחייבים להמשיך לקבל גלוקוזה כמקור אנרגיה.
כדי לייצר גלוקוזה בהעדר פחמימות מהמזון, הגוף משתמש במקורות שלו עצמו – גליקוגן בכבד, וחומצות אמינו מפירוק שרירים, שהופכים לגלוקוזה בכבד. במהלך מספר ימים הגוף מסתגל לשימוש בגופי קטו כמקור אנרגיה, מה שמצמצם צורך בגלוקוזה. אבל מאחר שכבד, תאי דם אדומים ובמידה מסויימת גם תאים אחרים עדיים זקוקים לגלוקוזה, תהליך פירוק שריר ממשיך אם כי ברמה יותר נמוכה.
זה התהליך.
הדעות לגבי ההשפעה והבטיחות של דיאטה קטוגנית שונות ואף מנוגדות. אפשר למנות מספר סיבות לכך, כולל העובדה שאין עדיין מחקרים טובים ארוכי טווח, כך שקשה לדעת אם קיים נזק לטווח ארוך. אוכלוסיות המחקרים שבוצעו די מוגבלות, בעיקר ספורטאים וגברים צעירים.
נקודות חשובות במחקר כזה הן גיל, מגדר, רמת פעילות פיזית, ושוב — משך הזמן של שמירה על דיאטה קטוגנית– למחקרים ארוכי טווח יש חשיבות עליונה.
לי ברור שלאנשים בגיל יותר מבוגר, דוגמה האישה שבה התחלתי את הפוסט, לא מומלץ לעשות דיאטות דלות פחמימות.
חשוב לדעת שעם הגיל, אנחנו מאבדים שריר כתהליך נלווה להזדקנות – סרקופניה. לא כדאי להחליש את השרירים על ידי דיאטה דלת פחמימות.
גם לאנשים שאינם עוסקים בפעילות גופנית ושמצב השרירים שלהם אינו מזהיר לא הייתי ממליצה על הדיאטה הזו.
יש עוד נקודה חשובה – המגדר. סביר להניח שהדיאטה קטוגנית תתאים יותר לגברים, בעיקר צעירים, וגם לא לכולם, ולא תתאים לרוב הנשים, משום שהן זקוקות לפחמימות, גם מסיבות פיזיולוגיות – רמה נמוכה יותר של סרוטונין לעומת גברים, שינויים הורמונליים מחזוריים, ועוד, וגם משום שמעטות הנשים שכל כך אוהבות בשר שמן שיסכימו לאכול אותו כמזון העיקרי כל יום כל ימים. רק מי שמאוד אוהב בשר שמן, וזה בעיקר גברים, יוכל להתמיד בדיאטה הזו.
ולא לשכוח שאכילת בשר בכמויות זה דבר מאוד יקר, כך שרק אלה שמרוויחים הרבה יכולים להרשות לעצמם סוג כזה של דיאטה.


אז במה דיאטה קטוגנית יכולה להועיל?

חלק גדול מעושי הדיאטה יורדים במשקל, לא כולם.
בחלק מהמחקרים צוינה ירידה בסוכר ובאינסולין, שאפשר לייחס אותה לירידה במשקל באופן כללי, זה מתרחש גם בדיאטה מאוזנת.
בחלק מהמחקרים ראו ירידה בכולסטרול, אבל בחלק בדיוק להפך, הכולסטרול עלה. הסבר אפשרי הוא סוג השומן שאכלו הנבדקים: שומנים מן החי, כמו בשרים שמנים, נקניקים, נקניקיות, חמאה ומוצרי חלב שמנים, מעלים את רמת הכולסטרול, בעוד ששומנים בריאים יותר כמו שמן זית וקנולה, אבוקדו, וטחינה, מורידים את רמת הכולסטרול.
למי ממש אסור לעשות דיאטה קטוגנית? לחולי כבד, כליות, לבלב, או כיס המרה.
דיאטה קטוגנית עלולה לגרום לעצירות, משום שאין בה סיבים תזונתיים, למחסור בוויטמינים ומינרלים, הנמצאים בירקות, פירות, דגנים וקטניות, ולהחריף בעיות כבד, כליות וכיס המרה.

לסיכום,
בנוסף למצבים בהם אסור לעשות דיאטה קטוגנית, אמליץ להימנע מדיאטה קטוגנית במקרים הבאים:
• אנשים מבוגרים
• ילדים (למעט חולי אפילפסיה, שבמצב זה כן ממליצים על דיאטה קטוגנית, אבל עם כמויות מזון מחושבות ומדויקות, עם יותר פחמימות, ועם שומנים מסוגים מסוימים, אם כי לא פשוט לגרום לילד לאכול דיאטה כזאת)
• אנשים עם אחוז נמוך של שרירים
• נשים הרות
• חולי סוכרת (אחוז השריר אצלם נמוך מזה של בריאים)

 

אם גם אתם רוצים לשפר את בריאותכם, לרדת במשקל התקשרו לטלפון 03-6094147 או 054-6603800 או צרו איתנו קשר עכשיו בטופס באתר.