אבץ והמערכת החיסונית

דר’ אולגה רז, PhD, RD,  מומחית לתזונה, מרצה בכירה באוניברסיטת אריאל

zink-and-the-immune-system

 

אחד מתוספי התזונה שמומלצים במינונים גדולים באינטרנט וברשתות החברתיות בתור משהו שיכול למנוע או לטפל בקורונהוירוס הוא אבץ.

אז בואו נראה מה הוא אבץ, באיזה מצבים הוא טוב ובאיזה הוא לא טוב.

מה הם תפקידי האבץ בגוף?

משתתף ביותר מ-300 תהליכים בגוף, ביניהם בתפקוד התקין ובשמירה על המערכת החיסונית בכל צורותיה, בתהליכי החלוקה והגדילה של התאים, בייצור של DNA, בהגלדת פצעים, בניצול מיטבי של פחמימות לאנרגיה, בתחושות טעם וריח ועוד.

מה הם סימני החסר של האבץ?

ירידה בחושי טעם וריח, ירידה בתפקוד המערכת החיסונית, דכדוך ודיכאון, נשירת שער משמעותית, שלשול, כתמים לבנים על הציפורניים, ועוד.

מי נמצא בקבוצות סיכון?

מבוגרים, חולי סוכרת, חולים במחלות מערכת העיכול עם בעיות הספיגה, חולים במחלות כבד, מי שעברו ניתוחים בריאטריים, צמחונים וטבעונים, אלכוהוליסטים, נשים הרות ומיניקות.

במחקרים שנעשו לגבי ההשפעה של תוספי אבץ על משך מחלת השפעת, נראה שהם הצליחו לקצר את משך המחלה בכ-1.5 ימים לעומת קבוצת פלסבו, אבל עם שונות גדולה מאוד בתוצאות, כך שלא ממש משכנע.

כמה צריך ביום?

הקצובה היומית המומלצת היא 12 מ”ג לנשים, 15 מ”ג לגברים, הצריכה עולה בהריון והנקה. כמות המקסימלית שלא כדאי לעבור אותה (Upper Limit) היא 40 מ”ג, כמות שאין חשש להגיע אליה באמצעות אוכל בלבד, אלא רק עם תוספי תזונה, למעט באמצעות אכילת צדפות כל יום, מה שבמדינה שלנו לא נפוץ. כמויות גדולות של אבץ יכולות להגיע רק מתוספי תזונה.

 

הספיגה נפגעת במידת מה על ידי פיטאטים (phytates) בדגנים וקטניות ועל ידי זרחן בחלב. חלבון מעודד ספיגת אבץ.

אנחנו לא אוגרים אבץ, ולכן חשוב לקבל אותו מהמזון על בסיס יום יומי.

 

באיזה מזונות נמצא אבץ?

ב-100 גרם של המוצרים הבאים ישנה הכמות הנתונה במ”ג של אבץ:

בשר בקר: 5-6 (אני תמיד ממליצה על נתחים רזים יחסית של בקר, כמו סינטה, פילה, צ’ך, וויסברטן ועוד)

סרדינים משומרים: 3

סרטנים: 6

צדפות 45 (!)

שרימפס ולובסטרים: 2

קטניות לאחר בישול: 1

שקדים, אגוזי ברזיל, בוטנים, חמאת בוטנים, אגוזי לוז, אגוזי מלך: 3-4

חזה עוף: 2  (ביתר החלקים פחות)

גבינה צהובה: 3-4

דגנים מלאים, כמו חיטה, קינואה, שיבולת שועל: כ-3 (מכילים פיטאטים, שפוגעים בספיגה)

בביצה אחת יש כ-2 מ”ג אבץ

תכולת האבץ ביתר המזונות מעטה, אך אם אוכלים מכל קבוצות המזון אפשר להגיע לרמה לא רעה.

 

איזה תוספי תזונה לבחור?

 

המינון המתאים למילוי חסרים הוא כ-15-20 מ”ג ביום, לתקופות מוגדרות. ראיתי גם טבליות של 50 מ”ג, של 25 מ”ג, אבץ נוזלי ולמציצה. שימו לב למינונים! רוב סוגי התכשירים נחשבים טובים, כמו פיקולינט, מונומטיונין, גלוקונט, ציטרט ואצטט.

הספיגה יורדת עם לוקחים אבץ עם מינרלים אחרים, כמו ברזל, סידן, ומגנזיום. להשתדל לקחת במרחק זמן מדגנים וקטניות, המכילים פיטאטים שפוגעים בספיגה.

 

מה הם סימני עודף אבץ?

 

בחילות והקאות נצפו במחקרים רבים שניתנו בהם כמויות גדולות מאוד של אבץ, מעל 1000 מ”ג, אך בחלק מהאנשים התופעות האלה הופיעו גם במינונים נמוכים בהרבה, בסביבות 150 מ”ג.

בנוסף יכולים להופיע כאבי בטן ושלשולים, שינויים בחוש הטעם והריח, וטעם מתכתי בפה (במיוחד אחרי נטילת אבץ נוזלי), כאבים בחזה, סימנים דומים לשפעת, קשיי נשימה, סחרחורת, ועילפון.

למרות שאבץ חשוב מאוד לתפקוד תקין של המערכת החיסונית, עודפי אבץ יכולים דווקא להחליש את המערכת החיסונית, וגם לגרום לאנמיה ולחסר בנחושת.

כתרופה להרעלת אבץ משתמשים לפעמים בשתיית חלב, משום שהוא מכיל הרבה זרחן, שמפריע לספיגת אבץ. משתמשים גם בפחם פעיל.

בכל מקרה, לא כדאי לקחת כמויות גדולות של אבץ, ואם מרגישים תופעות לוואי, יש לפנות בדחיפות לעזרה רפואית.

 

 

אם גם אתם רוצים לשפר את בריאותכם, לרדת במשקל התקשרו לטלפון 0524266934 או צרו איתנו קשר עכשיו בטופס באתר.