מהו מזון פרו ואנטי דלקתי.

המושגים מזון פרו ואנטי דלקתי מופיעים יותר ויותר בספרות המדעית.What is pro and anti-inflammatory food

אני התחלתי להשתמש במושגים אלה לפני שנים, כשעשיתי את הדוקטורט שלי, בו חקרתי מזונות אנטי ופרו דלקתיים, ואיך דיאטה המכילה מזון אנטי דלקתי משפרת את הבריאות.

 

 

אז כמה מילים על דלקת.

היא יכולה להיות אקוטית – דלקת ריאות, אוזניים, חניכיים וכדומה – ומלווה בדרך כלל בחום, נפיחות, כאבים, והרגשה לא טובה.  גם דלקת כרונית, כמו דלקת פרקים, מלווה בסימפטומים קשים כמו כאב.  אבל יש דלקת מסוג אחר, שלא מרגישים אותה, והיא עושה נזקים גדולים והדרגתיים לגוף. היא נקראת “דלקת כרונית תת קלינית נמוכת עוצמה”. למרות שהיא לא מורגשת, היא פוגעת בכלי דם, עצבים, מעיים, ועוד,­­ ותורמת להתפתחות מחלות קשות.  בעצם כיום חושבים שבבסיס רוב המחלות מצויה דלקת כרונית נמוכת עוצמה, כולל סרטן, מחלות לב וכלי דם, אלצהיימר ומה לא.

 

אפשר לזהות את הדלקת הזו על ידי בדיקות דם מיוחדות, שבדרך כלל עושים אותן לצורכי מחקר, אם כי יש בדיקה שעושים אותה כבדיקת דם רגילה – CRP – C-Reactive Protein , שכמובן צריך לדעת לפענח את תוצאותיה.

 

אני שולחת חלק מהמטופלים שלי לבדיקת CRP.

 

את מי?

חולי סוכרת, אנשים הסובלים מהשמנה, במיוחד מהשמנה ביטנית, גם אם הם רזים, חולים במחלות לב, כלי דם או כבד, או שיש להם סיכון מוגבר לחלות במחלות אלה, כמו למשל אם במשפחה יש מחלות אלו ב, בעלי רמה גבוהה של כולסטרול, טריגליצרידים, כבד שומני ועוד. בדיקה זו עוזרת לי להעריך את גודל הסיכון לחלות במחלות השונות, ביחד עם בדיקות אחרות, כמובן.

 

השומן הביטני מפריש כמות גדולה של חומרי דלקת, ולכן לא פלא שאנחנו, אנשי המקצוע, רוצים להוריד את המטופלים במשקל, ובמיוחד להקטין את כמות השומן הביטני, אפילו אצל אנשים רזים.

 

במחקרים רבים, כולל במחקרים שאני עשיתי ופרסמתי, רואים השפעה של דיאטה על גורמי דלקת ומכאן על הסיכון להתפתחות מחלות קשות.

 

אני חקרתי את הדיאטה שלי, “דיאטת הלחם”, שהיא דיאטה אנטי דלקתית, והצליחה להוריד את המשתתפים במשקל ובהיקף המותניים (השמנה ביטנית), הקטינה את רמות חומרי הדלקת ושיפרה את מדדי המצב הבריאותי (סוכר, כולסטרול, טריגליצרידים, CRP, ומדדים נוספים) בצורה משמעותית. דיאטת הלחם מבוססת על פחמימות מורכבות, חלבונים לא שמנים, שפע של ירקות, מוצרי חלב רזים, שמן זית או קנולה, ומעט פירות. זו בעצם סוג של דיאטה ים תיכונית, שנחשבת כיום כדיאטה הבריאה ביותר, היא בעצם נותנת עקרונות של דיאטה בריאה בלי לפרט במדויק מה ומתי לאכול, בעוד שבדיאטת הלחם, שהופיעה קודם, יש את הפירוט המלא והמעשי.  צום לסירוגין ודיאטה קטוגנית אינם בריאים בכלל ובהשוואה לדיאטה ים תיכונית בפרט.

אז מה הם מזונות אנטי דלקתיים? ירקות בכלל וירוקים בפרט, דגנים מלאים (לחם מלא, קינואה, כוסמת, שיבולת שועל, גריסים למיניהם), קטניות, תה, קפה, שמן זית/קנולה, ופירות בהגבלה.

מזונות פרו דלקתיים: סוכר לבן וחום, דבש, סילאן, סירופ מייפל, ממרח שוקולד, וכדומה, קמח לבן ומוצרים שעשויים ממנו, שומן רווי, שומן טראנס, שתייה המכילה סוכרים, כולל מיצים טבעיים, מזון אולטרה מעובד (לדוגמה, דגני בוקר ממותקים בסוכר, בשרים מעובדים כמו נקניקים ונקניקיות), אוכל בטיגון עמוק.

 

לצערי רבים האנשים שאוכלים דווקא את האוכל הפרו דלקתי, עולים במשקל וסובלים מהשמנה ביטנית. וכתוצאה יש עלייה בשכיחות מחלות כרוניות.

 

בנוסף חשוב לציין, שאוכל אנטי דלקתי משפר את פעילות של החיידקים במעי (מיקרוביוטה), שזה עוד גורם שמונע מחלות, לעומת זאת דיאטה מערבית, המבוססת על מזון פרו דלקתי, גורמת לתופעה של דיסביוזיס, מצב בו הכמות הכללית של חיידקי המעיים יורדת, וכמות החיידקים המזיקים, הפתוגניים, עולה על חשבון החיידקים הידידותיים. גם זה מהווה מקור למחלות.

 

אז מה עושים?

אוכלים אוכל בריא, כולל במיוחד אנטי דלקתי, כולל לא לפחד מלחם מלא ופחמימות מורכבות ובריאות, מוסיפים ירקות כמה שיותר, נמנעים ממזונות פרו דלקתיים, שומרים על ארוחות קטנות המחולקות על פני כל היום, ושומרים על משקל תקין.

 

 

תשמרו על אוכל בריא, לעצמכם ולבני משפחתכם.

אם גם אתם רוצים לשפר את בריאותכם, לרדת במשקל התקשרו לטלפון 052-4266934 או צרו איתנו קשר עכשיו בטופס באתר.