ממתיקים מלאכותיים או תחליפי סוכר – בריא או מסוכן?

כמה מילים על ממתיקים מלאכותיים.ממתיקים מלאכותיים

 

לצערי, יש דעות די רווחות נגד ממתיקים מלאכותיים, שמקורן אינן במחקרים ו/או בעובדות, אלא בהפחדות ותיאוריות קונספירציה למיניהן, שרצות כבר שנים באינטרנט. מאוד קל לרתום אנשים למשוואה השגויה טבעי=טוב + מלאכותי=רע, וגם לכך שגופים ממסדיים, כולל למשל מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) הם מושחתים, ושמחקרים מדעיים מוטים ע”י יצרניות הממתיקים עתירות הכספים (כאילו שחברות שמוכרות סוכר, דבש ושאר ממתיקים טבעיים אינן מונעות ע”י ממון).

 

מסתבר שאי אפשר לבלבל את מאמיני הקונספירציות ע”י עובדות.  אם רק חלק קטן מטענותיהם נגד ממתיקים היה נכון, הינו כבר נתקלים בגוויות מתגלגלות ברחובות, בעוד שבפועל, ממתיקים מלאכותיים, כמו סוכרזית, קיימים כבר משנות השבעים של המאה ה-19 — זו לא טעות – המאה ה-19 – ועדיין לא נמצא מתאם בין השימוש בהם לבין אוסף ההפחדות נגדם, מסוגי סרטן, סוכרת, ומי יודע מה עוד.

אין מילים, אינטרנט זה דבר מעולה, אבל לא תמיד אנחנו יודעים איך להתייחס אליו, מה שמביא אותנו להאמין לדעות פחות מקצועיות או לא מקצועיות או לאלה שיש להם אמונות לגבי כל מיני דברים, כמו שמן קנולה רע או עשוי מנפט, ושמן קוקוס טוב ומרפא את כל המחלות, בעוד שההיפך הוא הנכון, ושמן קנולה מופק בכלל מזרעי צמח לפתית. אפילו מי שמגיע לקרוא מחקרים, לא תמיד יודע לזהות בעייתיות ושגיאות במחקר, מתודולוגיות, סטטיסטיות וכדומה.

 

למעשה, המצב בפועל הוא שלא נמצא עדיין שום קשר של סיבה-תוצאה בין שימוש בממתיק מלאכותי לבין תופעות שליליות כלשהן בבני אדם, ואילו קשר כזה בין שימוש בסוכר על כל צורותיו (כולל, חום, דבש, סילאן וכיו”ב) לבין אוסף גדול של מחלות, החל בהשמנה וסוכרת וכלה בסרטן, מחלות לב וכלי דם ובעיות שיניים, הוכח מעל לכל ספק.  הממתיקים המלאכותיים מוצגים באופן מטעה כמזיקים, וסוכרים “טבעיים”, שהוכחו כמזיקים, משום מה מועדפים ע”י אנשי הקונספירציה.

 

יש כמה סוגים של ממתיקים:

 

  • אספרטֵייִם, שסופג עוינות רבה מאוד, כולו מורכב משתי חומצות אמינו – חומצה אספרטית ופנילאלנין — שנמצאות בשפע בכל מזון שמכיל חלבון.  בעצם אפשר להגיד שאספרטיים מהווה קטע קצר מאוד של חלבון.  יש קבוצה מצומצמת של אנשים שסובלים מהמחלה התורשתית פנילקטונוריה (PKU), שלהם חשוב לצמצם צריכת פנילאלנין, ועבורם יש אזהרה מתאימה על בקבוקים/אריזות המכילים אפסרטיים.  לאחרים אין סיבה להימנע מאספרטיים.

 

  • סוכרלוז, הבנוי ממולקולה של סוכר, שבה החליפו קבוצת OH ב-Cl, ויש לו טעם של סוכר, רק ללא קלוריות עבור אותה מידת המתקה.

 

  • אסוסולפם K שמוסף בשתייה ומזון, לא ניתן לקניה בנפרד, לדעתי.

 

  • סטיביה, ממתיק צמחי ללא קלוריות, אך את הטעם שלו רבים לא אוהבים.

 

  • ישנם אלכוהולים של סוכרים שונים, ששמותיהם מסתיימים ב-“ול”, כמו סורביטול, מניטול, קסיליטול וכדומה.  רובם אינו נמכר בנפרד, אלא נמצאים בתוך מוצרים רבים מאוד. אין להם טעם לוואי, כמעט אין קלוריות. יש אנשים רגישים לממתיקים אלה אשר גורמים להם לשלשולים ובלגאן בבטן, אז כדאי להם להימנע מהמוצרים המכילים אותם, אבל לאחרים אין שום מניעה מלצרוך אותם.

 

אחד מהאלכוהולים האלה, חדש יחסית, ששמו אריתריטול, הוא ממתיק מצוין, אפשר לקנות אותו בתפזורת, אבקה לבנה, בלי שום טעם לוואי, 0 קלוריות, אפשר לאפות ולבשל איתו, הוא לא מתפרק בחום. אפשר לקנות אותו אונליין, בארץ מוכרים אותו בשם סביטנגו.

 

באופן עקרוני, כל הממתיקים הללו מאושרים על ידי ה-FDA, אותו ארגון שרק אחרי אישורו מותר להשתמש בתרופות ואפילו בחיסון לקורונה, וכל המידע פתוח לציבור.  מבחינתי, ה-FDA הוא גוף רציני ואמין, וכל זמן שאין להם השגות לגבי ממתיקים מלאכותיים, אני מרגישה נוח להשתמש בהם בעצמי להמליץ לאחרים, בטח בעדיפות על סוכרים “טבעיים”.  אם ה-FDA ישנו את עמדתם, אשקול גם את שלי מחדש.

 

הנה תרגום של קטע קצר מאתר ה-FDA:

=========

שאלה. האם לממתיקים מלאכותיים יש תופעות לוואי?

תשובה. לא, מומחים לבטיחות המזון מסכימים שאין ראיות משכנעות על יחסי סיבה/תוצאה בין הממתיקים האלה לתופעות בריאותיות שליליות בבני אדם. ה-FDA עקב אחרי תלונות הציבור לגבי תגובות מזיקות במשך יותר מ-15 שנה.

לדוגמה, מחקרים קליניים מבוקרים, לא הראו שאספרטיים גורם תופעות שליליות או אלרגיות. עם זאת, אנשים עם מחלה תורשתית נדירה הידועה בשם פנילקטונוריה (PKU) חייבים לבקר את צריכת הפנילאלנין מכל המקורות, כולל אספרטיים. למרות שאספרטיים מכיל רק כמות קטנה של פנילאלאנין, האריזות של מזונות ומשקאות המכילים אותו חייבות להכיל הצהרה המיידעת חולי פנילקטונוריה על נוכחות פנילאלאנין.

=========

 

מי שאוהב טעם מתוק בשתייה ובאוכל, ואינו מעוניין בבעייתיות המוכחת של סוכרים למיניהם, יכול להמתיק במבחר ממתיקים מלאכותיים ולצרוך מוצרים שממתיקים בהם.

 

מי שחושש אז אל תשתמשו, רק אל תשפיעו על אחרים לא להשתמש בממתיקים. כל אחד שיבחר את מה שמתאים לו. לרוב של האוכלוסייה אין שום נזק בצריכת ממתיקים בכמות שאינה מטורפת.

 

 

תשמרו על אוכל בריא, לעצמכם ולבני משפחתכם.

אם גם אתם רוצים לשפר את בריאותכם, לרדת במשקל התקשרו לטלפון 052-4266934 או צרו איתנו קשר עכשיו בטופס באתר.

 

עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך:

איך לרדת במשקל ולא להתקמט בדרך?

מחפשים תפריט דיאטה?

דיאטה מהירה – מהי, מה השפעתה והאם כדאי?