תזונה בפסח, למה לשים לב.

תזונה בפסחאני בעד לשמוח, גם בחגים וגם לא בחגים.

הבעיה היא שהמילה “שמחה” מתקשרת באופן מוחלט אצל רוב רובם של האנשים לאוכל. אני מסכימה, כיף לאכול טעים ונעים. אבל צריך ללמוד לשמוח גם בלי קשר לאוכל.

מה שקורה בחגים הוא דוגמה מצוינת לכך ששמחה הופכת ברובה לאכילה, לעתים מוגזמת ופוגענית.

אסביר למה עודף אוכל, במיוחד שָמן ומתוק, במיוחד בשעות הערב, גורם לנזקים בריאותיים. אתן רק שתי
דוגמאות.

  1. כבד שומני. תופעה שכיחה, שלפי הסטטיסטיקה שכיחותה מגיעה לכ-35% מהאוכלוסייה הכללית ולכ-
    70% מהסובלים מהשמנת יתר. תאי הכבד מתמלאים בשומן ומפסיקים לתפקד באופן תקין. עם
    הזמן, ללא טיפול, מתחילה להתפתח דלקת ומופיעה רקמה צלקתית, מה שגורם לירידה בתפקוד
    הכבד, לשחמת כבד ואפילו לסרטן כבד.

    מה גורם לכבד שומני?

    בין היתר אכילת אוכל מתוק ושמן וארוחות גדולות – בדיוק מה שקורה
    בשמחת החגים. שמחה?
    לא נראה כך.
    כבד אווז שרבים אוהבים – זה כבד שומני. מתאים לכם?

  2. צרבת. תחושה לא נעימה בלשון המעטה, שיכולה לגרום לכאבים בחזה, לעתים כה חזק שחושביםשזה התקף לב, לבחילות והקאות, גיהוקים ושיהוקים., שיעול ושינוים בקול ועוד.

    מה גורם לתופעות אלה? בין היתר – ארוחות גדולות הנאכלות בישיבה ממושכת בשעות הערב.

    אז תחליטו – להמשיך במסורת של ההאבסה, או ללמוד להכין את החג בצורה אחרת, לשמור על הכללים.
    התענוג (גם לא תמיד) הרגעי – מול בריאות ארוכת טווח.
    ההחלטה שלכם.

כמה מזונות שכדאי לאכול אותם בתבונה.

  • מצה – יכולה להיות בעייתית גם בגלל שמשמינה כשאוכלים בלי חשבון, ובמיוחד עם שמים עליה
    שכבות של חמאה, שוקולד, דבש, מייפל וכדומה. מצה אחת שוות ערך ל-2 פרוסות לחם! היא גם
    יכולה לגרום לחלק מהאנשים לכאבי בטן ועצירויות.
  • חרוסת – מורכבת מדברים מזינים כמו תמרים, אגוזים ותפוחים, לפעמים טחינה, אבל הכל יחד יוצר
    מוצר מאוד טעים ומאוד עשיר בקלוריות. אז לא להיסחף, לאכול מעט. סוכר פירות (פרוקטוזה) הוא
    גורם חזק לכבד שומני.
    על עוגיות של פסח מיותר לדבר, מלאות סוכר וקלוריות, והן גם טעימות, אז אוכלים בלי חשבון.
    כדאי לקחת 1-2 ולהתרחק.
  • בשרים שמנים – בחלק מהמשפחות נהוג להגיש בחג — כבש, צלעות, אנטרקוט, אסדו וכדומה – מכילים עד 30% שומן מן החי. כדאי להחליף לסינטה או פילה, המכילים בסביבות 5% שומן, וכמובן עופות ודגים. בשר שמן תורם לכבד שומני ולצרבת.
  • אלכוהול: לא חשוב איזה סוג – כמה שפחות, תורם רבות להתפתחות כבד שומני ולחלק גם לצרבת.

אז מה כדאי למארחים לעשות, אם הם אוהבים את האורחים שלהם?

  • להכין פחות מנות
  • להשתמש בפחות שומן
  • להשתמש בפחות סוכר, אפשר להשתמש בממתיק
  • להשתמש בצלחות יותר קטנות
  • לתת מנות יותר קטנות, מי שירצה יקבל תוספת
  • להרבות במנות מירקות
  • להימנע לחלוטין מלהגיש על השולחן שתייה ממותקת בסוכר, ומיצים טבעיים
  • מנות מתוקות – כמה שפחות גם בכמות וגם במגוון.
  • לזכור שגם סילאן, דבש ודומיהם הם גם סוכר, ולהשתמש להמתקה בתחליפי סוכר

מבחינתי אם רק אדם אחד מחברים שלי יעשה את השינויים שאני מציעה – נראה לי שעשיתי את שלי.

חג שמח!

יש לכם שאלות? אתם רוצים לשפר את בריאותכם, לרדת במשקל התקשרו לטלפון  052-4266934  או צרו איתנו קשר עכשיו בטופס באתר.