מחלת השמנה או השמנת יתר

המאמר הזה נכתב בעקבות מטופלת, אישה בשנות ה-30 המוקדמות, שוקלת 103 קילו.מחלת ההשמנה

התחלנו לעבוד, בניתי לה תוכנית לחדש ראשון, קלה מאוד לביצוע, בהתחשב בכך שהיא רווקה ולא צריכה לבשל, וגם עובדת במשרד.  אוכל פשוט וטעים.  חשבתי לראות מה קורה במהלך החודש ולפי זה להמשיך.

חודש עבר ושום דבר לא קרה.

שאלתי מה היו הקשיים?

ההסברים שלה היו מאוד רגילים – התחילה, ירדה בימים הראשונים יותר מקילו, נפגשה עם חברות, אכלה הרבה, נשברה, הפסיקה לשמור.

בשיחה, היא שאלה אותי האם היא לא תוכל לאכול את מה שבא לה?

אמרתי שאפשר להחליט שיום אחד בשבוע היא תאכל את מה שהיא רוצה, ובימים האחרים היא תצטרך לאכול בצורה יותר מצומצמת, אחרת, אם היא תמשיל לאכול בצורה הרגילה שלה, היא לא תרד במשקל.

הצעתי לה לפנות לרופא ולבקש טיפול במחלת ההשמנה – זריקות שעוזרות בהורדת משקל. היא לא הייתה מעוניינת, רצתה בלי תרופות.

בעקבות כל זה אני רוצה להדגיש כמה נקודות:

  1. אצל חלק מהסובלים מהשמנת יתר, מדובר במחלה, מחלת ההשמנה, שהיא מחלה כרונית, לכל החיים. ידוע לי שהחברה לחקר ההשמנה בישראל פנתה למשרד הבריאות בבקשה להכיר בהשמנה כמחלה.

  2. מה זה אומר – טיפול במחלת ההשמנה? הוא צריך להיות ממושך, כרוני, כמו בסוכרת או ביתר לחץ דם. לא מספיק לעשות דיאטה כמה חודשים, לרדת במשקל, ולחזור לאכול כמו לפני הדיאטה,  בטוח שמשמינים שוב, ואף יותר. כמה חודשי דיאטה לא יעזרו, צריך לשנות את ההרגלים.

  3. הטיפול צריך להיות משולב – התנהגותי (תזונה, הרגלי אכילה, ספורט) ותרופתי, בדומה למחלות כרוניות אחרות.

  4. השמירה על המשקל החדש לאחר ירידה היא החלק המשמעותי ביותר והקשה ביותר בטיפול בהשמנה. הרי רבים יודעים לרדת במשקל, אך לא יודעים לשמור. אפילו אחרי ניתוחים בריאטריים (טבעת, שרוול, מעקף) חלק מהמנותחים עולים במשקל.

  5. לעיתים אין מנוס מטיפול תרופתי בנוסף לטיפול התזונתי, לא במקומו. המזל שלנו שאנחנו חיים בתקופה של תרופות חדשות, שבהתחלה פותחו לטיפול בסוכרת, ובהמשך הפכו לתרופות העוזרות בירידה במשקל. למשל SAXENDA ו-OZENPIC שעוזרות בירידה במשקל, מקביל לשינויים ההתנהגותיים, ואף בשמירה על המשקל החדש לאורך זמן.

  6. מה שלא יהיה, עם או בלי תרופות, צריך לשנות את הרגלי האכילה, צריך להוריד בדרך כלל את כמות האוכל, סוגי האוכל וחלוקת האוכל.

  7. בלי להבין ולקבל שחייבים לעשות שינוי – בחשיבה, בהתנהגות, בהתייחסות לאוכל, בהרגלי הקנייה וההכנה של האוכל, וכל זה לתמיד, ללא הגבלת זמן – לא יהיה שינוי, ובדרך כלל אפילו אלה שיורדים במשקל אבל לא עשו את השינוי – משמינים שוב, עם ריבית.

חשוב מאוד להבהיר את הנקודות האלו למטופלים, אם הן לא הובנו ולא יקלטו – לא יהיה שינוי. רבים יורדים 5-10 קילו ראשונים ואומרים – זהו, אני ללא אשמין יותר, אני יודע מה לאכול. לצערי זה לא תמיד מספיק, ה”ידע” הזה מתמסמס עם הזמן ועולים בחזרה.

לא כל אלה שסובלים מהשמנה הם חולים במחלת ההשמנה.  

חלקם פשוט לא אוכלים נכון, לא שומרים על עצמם, מתייחסים לאוכל כאל הדבר החשוב ביותר.  הם זקוקים לשינוי התנהגות ואולי בתרופות לעזרה. ודבר חשוב – אנשים אלה צריכים להחליט לרדת במשקל, לא לרצות, לא לחלום, אלא להחליט, להיות מוכנים לעשות את השינויים הדרושים – לאורך זמן, אחרת שום דבר לא יעזור.

אבל חלק אכן סובלים ממחלה, יש להם שינויים מטבוליים, הורמונליים, ורגשיים, ההגעה לתחושת השובע איטית יותר, הם שורפים פחות אנרגיה מאשר אנשים שאין להם את מחלת ההשמנה.

אי לכך, חשוב לבדוק את כל הנקודות האלה עם אנשים הסובלים ממחלת ההשמנה.

אני בטוחה שיחד עם פיתוח התרופות, נראה גם התפתחות בשיטות של בדיקות הורמונליות ומטבוליות.

 

אם גם אתם רוצים לשפר את בריאותכם, לרדת במשקל התקשרו לטלפון 03-6094147 או 052-4266934 או צרו איתנו קשר עכשיו בטופס באתר.