מה הבדל בין אלרגיה לחלב ואי סבילות לחלב?

אלרגיה לחלב או אי סבילות לחלב, מה הדבל?
בין אלרגיה לחלב  אי סבילות לחלב

פרופ’ אולגה רז, PhD, RD,  מומחית לתזונה, מרצה בכירה באוניברסיטת אריאל

כל מטופל שמגיע אלי תלונות הקשורות לצריכת חלב בין אם אלרגיה לחלב/ לקטוז או אי סבולת לחלב זוכה בטיפול בדיאטה מותאמת אישית בהתאם למצבו. אך לא פעם מטופלים אלו מתבלבלים בין שתי התופעות. אני רוצה לחדד את ההבדלים ודרכי הפעולה.

אלרגיה לחלב

אלרגיה לחלב הנה תגובה חיסונית לא תקינה לחלבוני חלב.  זו תופעה שכיחה יותר בילדות.  ילד שאלרגי לחלב פרה בדרך כלל אלרגי גם לסוגי חלב אחרים.  חלק מהתינוקות אלרגיים לכל סוגי החלב, כולל חלב אם, ואז הם זקוקים לפורמולה מיוחדת, וחלק יונקים חלב אם ללא בעיה למרות האלרגיה. התגובה האלרגית מופיעה בדרך כלל זמן קצר לאחר צריכת המוצרים המכילים חלב.  הטיפול – הימנעות מכל סוגי החלב ומוצריו.

במקרים רבים, האלרגיה לחלב נחלשת עם השנים.

הסימפטומים יכולים להיות בדרגות קושי שונות, והם כוללים: אורטיקריה (סרפדת, כמו פגיעה מסרפד), נפיחות, אודם, כאבים בעור, סביב הפה, נפיחות של השפתיים, הלשון או הגרון, שיעול וקוצר נשימה, הקאות.  בשלבים יותר מאוחרים יכולים להתפתח שלשול, לעתים עם דם, כאבי בטן, עיניים דומעות, ובתינוקות גם עוויתות בבטן.  בקיצור, בעיה לא פשוטה, ולעתים דורשת אשפוז. ההתקף האלרגי יכול להגיע לכדי שוק אנפילקטי, הגורם לחנק.  שוק אנפילקטי כתוצאה מאלרגיה לחלב מתקרב בשכיחותו לשוק כזה מבוטנים ואגוזים.

שיעור הסובלים מאלרגיה לחלב באוכלוסייה הכללית קטן מ-1%, ואצל ילדים מתחת לגיל 3 הוא 2%-3% . כדי לבדוק אלרגיה לחלב כדאי לפנות למומחה לאלרגיות.

רגישות או אי-סבילות לחלב / לקטוז

רגישות או אי סיבולת לחלב זוהי תופעה שונה לחלוטין, שאינה תגובה אלרגית ושאינה מערבת את המערכת החיסונית.

לקטוז הוא סוג של סוכר שנמצא בחלב, ושבמצב התקין מפורק במעי על ידי אנזים בשם לקטאז לשני סוכרים פשוטים, גלוקוז וגלקטוז.

רגישות או אי-סבילות לחלב, או בעצם ללקטוז, נובעת ממחסור באנזים הלקטאז האמור.

אי סבילות ללקטוז מתפתחת בדרך כלל עם הגיל, משום שכמות הלקטאז עלולה לרדת עם השנים.  ישנם אנשים בדרגות שונה של אי סבילות ללקטוז, בהתאם לכמות הלקטאז שהם מפרישים: כאלה שאינם מסוגלים לצרוך חלב ומוצריו כלל וכלל, כאלה שיכולים לצרוך חלק ממוצרי חלב פרה בכמות קטנה, כאלה שמגיבים טוב יותר למוצרי חלב עיזים או כבשים, וכאלה שמפתחים את הסימנים רק כשהם צורכים הרבה חלב.

אי סבילות ללקטוז איננה מחלה, אבל הסימנים שלה מאוד לא נעימים, כמו כאבי בטן, גזים, נפיחות בבטן, בחילות, הקאות ושלשולים.  הסימנים מתפתחים בדרך כלל בין חצי שעה לשעתיים אחרי צריכת חלב או מוצריו.

גורמי סיכון להופעת אי סבילות ללקטוז: גיל, גזע, מחלות מעיים, טיפולים אונקולוגיים.

חלק האנשים עם ספיגה לקויה של לקטוז אינם חשים תסמינים של אי-סבילות ללקטוז, ולהיפך, לחלק מהאנשים שמדווחים על תסמינים של אי- סבילות ללקטוז אין למעשה ספיגה לקויה של לקטוז. לכן השכיחות האמיתית של אי-סבילות ללקטוז אינה ידועה

קיימת בדיקת מימן בנשיפה לאחר שתיית תמיסת לקטוז סטנדרטית, שבדרך כלל נעשית על ידי רופא גסטרו.

יש יותר ויותר מוצרי חלב דלי לקטוז ואפילו נטולי לקטוז, שהלוקים באי-סבילות ללקטוז יכולים להשתמש בהם.

ניתן להיעזר בתכשירים המכילים לקטאז, בנוזל או בטבליות, לפני אכילת מוצרי החלב בתוספת לקטאז בנוזל או בטבליות.

אם גם אתם רוצים לשפר את בריאותכם, לרדת במשקל התקשרו לטלפון 03-6094147 או 054-6603800 או צרו איתנו קשר עכשיו בטופס באתר.