איך בוחרים לחם בריא?

זו שאלה שרבים פונים איתה אלי.איך לבחור לחם בריא

התשובה: רק לפי אחוז הסיבים התזונתיים – 9% ומעלה – ולא לפי סוגי הדגנים.

בטבלת הסימון התזונתי ל-100 גרם מזון צריך לחפש “סך הפחמימות”, “מתוכן”, ובהמשך “סיבים תזונתיים” שעל כמותם יש להסתכל. לחם סביר מכיל מעל 9 גרם סיבים ל-100 גר’ מוצר, כלומר מעל 9%.

אני אוהבת חלה קלה שנראית לבנה’ אך למעשה מכילה בד”כ סביב 9.5%, יש לחמים שמכילים 11% ואף יותר.

בלחמים שבדקתי בסופר על המדפים, כולל אלו שכתוב עליהם שהם מקמח מלא, אחוז הסיבים היה נמוך – סביב 6%-6.5%.

באבל סדרך כלל אפשר למצוא לחמים עם אחוז סיבים הרבה יותר גבוה, כדאי להשקיע ולחפש.

אז עכשיו אתם יודעים איך לבחור לחם.

אך עדיין נשארות שאלות נוספות:

שאלה: איזה מבין הדגנים שמהם עושים לחם בריאים יותר?

תשובה: אין הבדלים מהותיים בין הדגנים השונים – חיטה, כוסמין, שיפון, שעורה וכד’. ההבדלים, גם אם יש, מינוריים, ואין להם השפעה בריאותית. מה שקובע זה אחוז הסיבים. אפרופו כוסמין, שנעשה מאוד פופולרי העקבות קמפיין שיווקי מוצלח, הוא סך הכל זן של חיטה, וכאמור, אין בינו ובין חיטה רגילה הבדלים מהותיים — אולי רק המחיר – ובדרך כלל במוצרים מכוסמת יש פחות סיבים.

שאלה: מחמצת או שמרים?

תשובה: מחמצת היא תרבית של חומצה לקטית, שמרים הם סוג של פטריות זעירות חד-תאיות התוססות במגע עם סוכר. המטרה של שניהם היא לעשות בועות, להתפיח ולרכך את הבצק. הביצוע שונה: שמרים עושים את זה יותר טוב. לחם על מחמצת דחוס יותר, ולדעתי טעים פחות. לחם על שמרים אוורירי יותר. לגבי פחד בפני שמרים: אמור להיות ברור לכולם שבטמפרטורת האפייה הם לא שורדים, כלומר בלחם אין שמרים חיים, הם עשו את התפקיד שלהם ונכחדו, כך שאין ממה לחשוש. כל אחד יבחר את מה שיותר נעים וטעים לו, אבל לפחות אתם יודעים את העובדות.

שאלה: רבים נבהלים מהמרכיבים המוספים ללחם ולמוצרים אחרים, שמסומנים באות E ועל ידה מספר. החשש הוא עד כדי כך גדול, שאנשים מעדיפים עקב כך לטרוח לאפות לחם בעצמם בבית. למעשה, כל החומרים מאושרים על ידי משרד הבריאות, ונחשבים כלא מזיקים. ביניהם למשל E300, שהוא סך הכל חומצה אסקורבית, שרבים צורכים בכמויות למניעת הצטננות, E220, שהוא סך הכל חומצה אצטית, וכך גם לגבי חומרים מתחלבים וכדומה. בזכות תוספת חומרים כאלה, הלחם לא מתמלא בעובש תוך יומיים, ומתאפשר לנו לאכול לחם טרי וטעים למשך מספר ימים.

אני אישית שומרת על הלחמים במקפיא, ואחרי תחילת השימוש בו, במקרר. בדרך כלל אנחנו אוהבים לאכול את הלחם קלוי.

יש לכם שאלות? אתם רוצים לשפר את בריאותכם, לרדת במשקל התקשרו לטלפון  052-4266934  או צרו איתנו קשר עכשיו בטופס באתר.