שברים בגיל המבוגר

שברים בגיל המבוגרשברים הם אחת הבעיות הרציניות ביותר בגיל המבוגר. כשאנחנו צעירים, אנחנו בכלל לא חושבים על זה, מקסימום נופלים ושוברים יד או רגל, אורתופד, גבס וזה עובר די מהר, בדרך כלל.

 

לא כך כשמתבגרים. ככל שהגיל מתקדם כך גם השמירה על בריאות העצם והשרירים צריכה להיות קפדנית יותר. גם לפי מחקרים מדעיים וגם לפי הניסיון האישי שלי בטיפול בנשים מבוגרות הנמצאות בתקופות של פרימנופאוזה (4-5 שנים לפני הפסקת הוסת) ומנופאוזה (הפסקת הוסת ואחריה), ברור מעל כל ספק עד כמה חשוב להכין כל אישה לשינוים המתרחשים בגופה, ובמיוחד בעצמות ובשרירים.  לדעתי, אישה בגילאים אלה צריכה לבצע לפחות פעם אחת בדיקה מקיפה של רופאים המתמחים בבעיות גיל המעבר וייעוץ של דיאטנית המתמחה בתזונה בגיל המעבר.  ההתמחות חשובה משום שלא כל רופא ולא כל דיאטנית יכולים לתת טיפול מלא ומעמיק, כולל בדיקות מתאימות ותזונה נכונה. לנשים מגיל 45 ומעלה, מעבר לטיפול הסטנדרטי הנקודתי בבעיות ספציפיות כמו עודף משקל או כבד שומני, חשוב להתייחס גם למניעת מחלות, כולל שברים וחולשת שרירים.  ההתייחסות לאישה בוגרת צריכה להיות שונה בהרבה מההתייחסות לאישה צעירה.

 

רק לשם ההבנה, כמה מספרים:

בשנה הראשונה לאחר שבר פרק ירך:

  • כ-20% מהנשים נפטרות
  • כ-30% נשארות נכות לצמיתות
  • כ-40% אינן מסוגלות ללכת עצמאית
  • וכ-80% אינן מסוגלות לבצע באופן עצמאי לפחות פעולה אחת של חיי היום-יום.

 

בהקשר זה אני רוצה להביא מאמר שפורסם ב-BMC Medicine ממש עכשיו, באוגוסט 2022. החוקרים בדקו את הקשר בין אי אכילת בשר לסוגיו לשכיחות שברים בפרק הירך אצל מעל 26,000 נשים בגילאים 35-69, והמעקב נמשך כ-22 שנה. המשתתפות חולקו לקבוצות על פי תשובותיהן לשאלון צריכת מזון (FFQ): אלה שאכלו בשר (כולל עוף, הודו ודגים) באופן רגיל (לפחות 5 פעמים בשבוע), שאכלו בשר מדי פעם (פחות מ-5 פעמים בשבוע), שאכלו דגים אך לא בשר, וצמחוניות שלא אכלו לא בשר ולא דגים.

 

המסקנה הייתה מעניינת וחשובה: הסיכון לשברי פרק הירך אצל הצמחוניות היה בכ-30% גבוה יותר בהשוואה לקבוצות האחרות, שהיו דומות זו לזו מבחינת הסיכון.

 

מה זה אומר?

נשים צמחוניות חייבות לבצע בירור מעמיק וטיפול תזונתי מונע שיספק להן את כל המרכיבים החסרים שיש בבשר ודגים, בלי צורך לשנות את סגנון האכילה.

 

ממצאי המחקר מצביעים על כך שבנשים צמחוניות, צריכת הרכיבים החיוניים לשמירה על העצם, כמו חלבון, ויטמין D וויטמין B12, הייתה נמוכה בהשוואה לקבוצות האחרות.  כמות הסידן הייתה דומה בכל הקבוצות.

 

בקליניקה, מניסיון רב מאוד שלי בטיפול בנשים בגילאים מבוגרים, ולא רק, אני רואה במקרים רבים צריכת חלבון לא מספקת, כמו גם וויטמין D ו-B12.

 

החוקרים מדברים על הצורך לעשות מחקר דומה בגברים. הם מוסיפים שבשנים האחרונות התפתחה תעשיית מזון צמחוני דמוי בשר שיכול להקטין את הסיכונים האפשריים של הצמחונים, משום שהוא בנוי על בסיס חלבון צמחי בתוספת מרכיבים המשלימים למרכיבים הנמצאים בבשר.

 

בהיותי מומחית בתחום, ואף נותנת קורס לסטודנטים באוניברסיטה על התזונה בגיל המבוגר, ולפי הניסיון הקליני בנושא, אין לי ספק שכל אישה צמחונית חייבת לפחות פעם אחת לקבל ייעוץ תזונתי.

 

אם גם אתם רוצים לשפר את בריאותכם, לרדת במשקל התקשרו לטלפון 052-4266934 או צרו איתנו קשר עכשיו בטופס באתר.