כמובן שפע של פירות יבשים, אגוזים, שקדים.
מה טוב בפירות יבשים ומה פחות טוב?
דברים טובים בפירות יבשים:
הם מכילים סיבים תזונתיים, מינרלים, כולל סידן, ברזל, ויטמין בטא קרוטן, פיטוכימיקלים ועוד.
עם זאת, לא מומלץ להשתמש בפירות יבשים כמקור לערכים התזונתיים האלה, כיוון שהם מכילים סוכר (גם כשהם ללא ציפוי סוכר), שכידוע מזיק לבריאות. בשזיף מיובש יש אותה כמות סוכר כמו בשזיף טרי. הבעיה היא שהריכוז של הסוכר בפרי מיובש גבוה יותר.
כמה דוגמאות לכמות מוערכת של קלוריות ב-100 גרם:
- צימוקים: כ-250, לעומת ענבים: כ-65
- תמרים יבשים: כ-250, לעומת תמרים לחים: כ-100
- תאנים יבשות: כ-250, לעומת תאנים טריות: כ-80
- שזיפים יבשים: כ-160, לעומת שזיפים טריים (עם גלעין, שתמיד נכלל בשקילה): כ-40
דברים פחות טובים בפירות יבשים:
- ייבוש מסורתי נעשה בשמש, בשטח פתוח, מה שחושף את הפירות לזיהום על ידי חרקים וציפורים. ייבוש מתקדם, בשיטת מודרנית, אינו גורם לזיהומים כאלה. מאחר ואיננו יודעים מאיפה הגיעו הפירות היבשים שאנחנו קונים, כדאי לרחוץ פירות יבשים בדיוק כפי שאתם נוהגים עם פירות טריים, ורחיצה במים חמים אפילו משפרת את הטעם.
- חלק מהפירות היבשים עוברים עיבוד על ידי תרכובות גופרית, כדי לשפר את הצבע ואורך חיי המדף. תרכובות אלה עלולות לגרום לתגובות אלרגיות, ואפילו להתקפי קצרת אצל אנשים רגישים.
- חלק מהפירות היבשים נמכרים כשהם מסוכרים, כמו פפאיה, אננס, קיווי, חמוציות, והם מהווים בעצם יותר סוכר מאשר פרי.
- הפרי היבש מתוק יותר וגם קטן יותר אז בקלות אוכלים ממנו הרבה יותר מאשר מפרי טרי ובסופו של דבר אוכלים הרבה יותר סוכר וקלוריות. באכילת קערה של פירות יבשים אפשר להגיע למאות רבות של קלוריות. הכמות קובעת, ולכן כדאי להיזהר מקניית כמויות גדולות של פירות יבשים, וגם לוודא שמגישים במנות קטנות, הרי ברור שאחרת תאכלו את כל הקלוריות האלה! רק תחשבו, בשזיף מיובש אחד – 1 כפית סוכר בערך, אכלת 5 שזיפים מיובשים – 5 כפיות סוכר.
- ואחרון ולא חביב: סוכר פירות — פרוקטוזה — הוא באופן מיוחד לא בריא, במיוחד למי שיש לו כבד שומני, טריגליצרידים גבוהים, עודף משקל, או נטייה לדברים האלה.
אני ממליצה להתייחס לפירות יבשים כמו לממתק לכל דבר ועניין.
יש לכם שאלות? אתם רוצים לשפר את בריאותכם, לרדת במשקל התקשרו לטלפון 052-4266934 או צרו איתנו קשר עכשיו בטופס באתר.