סכרת דיאטה

תזונה בריאה הינה צעד חיוני ועיקרי המסייעים ומשפיעים באופן ישיר למניעת התפחתות מחלת הסוכרת ובנוסף, הקפדה על תזונה נכונה ובריאה מסייעת על שיפור מצבם של חולי סכרת על ידי הורדת רמת הסוכר והאינסולין בדם. דיאטת הלחם של אולגה רז מבוססת בראש ובראשונה על תזונה נכונה ובריאה כחלק מסדרת טיפולים לחולי סוכרת.

דיאטה לחולי סוכרת – אז מה אוכלים? חלק ב’

  • פיטוכימיקליים: פיטוכימיקליים הם חומרים הנמצאים בצבעי הירקות והפירות, והם מסיידים במניעת מחלות. לכן כדאי לאכול הרבה ירקות, מכל הצבעים וכל המינים – כולל גזר וסלק, הנחשבים משום מה אסורים לחולי סוכרת – ממש ללא הגבלה, בכל צורת ההכנה ומכל הצבעים. באשר לפירות, מאחר שתכולת הסוכר בהם גבוהה, יש להגביל את צריכתם ל-1-2 ביום, ועדיף כמה שפחות.
  • קפה: מחקרים מראים ששתיית קפה מונעת התפתחות סוכרת. לפי מספר מחקרים, שתיית 2-3 כוסות קפה ביום הורידה את הסיכון לחלות בסוכרת ב-42%. זה נכון כנראה גם לקפה ללא קפאין. ככל הנראה יש בקפה חומרים בעלי השפעה חיובית למניעת התפתחות הסוכרת. עם זאת, לחולי סוכרת גלויה מומלץ לא לשתות הרבה קפה.
  • קינמון: קינמון מכיל חומרים מיוחדים שמורידים את רמות הסוכר והאינסולין בדם בחולי סוכרת, וכנראה מסוגלים למנוע התפתחות מהירה של המחלה. במחקרים נמצאה ירידה של עד 29% בשכיחות הסוכר כתוצאה מצריכת קינמון, גם באנשים בריאים וגם בחולי סוכרת וסוכרת הריונית וכן בסובלים מטרום סוכרת.מבחינה כמותית מדובר ב-1 גרם קינמון חום נקי ביום או ב-1-2 כפיות של קינמון שנקנה במרכולים. את הקינמון אפשר להוסיף לתבשילים שונים, החל מבשר ודגים וכלה בדייסת קווקר, יוגורט, תה וכדומה. עם ניקח בחשבון שלקינמון טעם מתקתק גם ללא תוספת סוכר, אפשר לעשות שימוש נרחב בתבלין מיוחד זה.
  • מגנזיום: מגנזיום הוא בין היסודות החשובים ביותר לתפקוד תקין של מערכות הגוף. הוא משתתף ביותר מ-300 תהליכים כימיים בגוף, כולל כאלה שאחראים על הפקת אנרגיה מהשריר, על פעילות תקינה של השרירים ומערכת העצבים, על בניית העצם ועוד. תסמינים נפוצים של מחסור במגנזיום כוללים התכווצויות שרירים, רעד בעפעפיים, עייפות, אוסטאופורוזיס ועוד.הבעיה העיקרית היא שכמות המגנזיום במזון קטנה מאוד, כך שרובנו לא מקבלים את הכמויות הדרושות לנו (כ-300-350 מ”ג ביום). על פי מחקרים שונים, צריכת המגנזיום היומית הממוצעת לא מגיעה אפילו למחצית מהכמות המומלצת. הבעיה חמורה עוד יותר אצל חולי סוכרת, הזקוקים למגנזיום עוד יותר מאשר אנשים בריאים. אין מידע מדויק כיצד מסייע המגנזיום במניעת סוכרת, אך אין ספק שצריכה של 350 מ”ג ביום מסיעת במניעת המחלה.מגנזיום נמצא בירקות בעלי עלים ירוקים כמו חסה, תרד, ברוקולי, וגם בלחם מחיטה מלאה, בקטניות ובמים “קשים” מהברז. אני ממליצה למטופלים רבים לקחת תוספות של מגנזיום בכדורים או בכמוסות, במינון של 200-400 מ”ג ביום או יותר (תלוי במצב) ומתאימה את התכשיר למטופל לפי הצורך. מתן מגנזיום דורש התייעצות עם איש מקצוע, משום שישנם אנשים שאסור להם לקבל תוסף זה.
  • כרום: מחקרים שונים מראים השפעה חיובית של יסוד זה על חולי סוכרת, המתבטאת ככל הנראה בשיפור הרגישות לאינסולין. ביותר מ-20 מחקרים נמצא ששימוש בתוספת כרום של 200 מיקרוגרם ביום עזר להוריד את רמת הסוכר בדם בחולי סוכרת. עם זאת, אין ליטול כרום על דעת עצמכם, שכן הוא עלול להפריע לפעילותן של תרופות אחרות ובעודף עלול לגרום נזק. בנוסף, סוג התוסף צריך להיות מותאם למצב האישי של המטופל. מניסיוני, תוספת כרום יעילה במיוחד לחולי סוכרת בעלי כרס.

מאת דר’ אולגה רז, PhD, תזונאית קלינית, מנחת קבוצות הרזיה, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי איכילוב

אם גם אתם רוצים לדעת וליישם איך לרדת במשקל ולשפר את בריאותכם יחד עם דיאטה, תפנו לדר’ אולגה רז ותרשמו לקבוצות או לייעוצים אישיים ותשנו לכם את החיים: 0524266934 או 036094147 או צרו איתנו קשר עכשיו.