כמה מילים על סיפור של אספרטיים.

אספרטייםWHO – ארגון הבריאות העולמי (חלק מהאו”ם) הגדיר ב‑14/7/2023 את הממתיק אספרטיים כ‑possibly carcinogenic ובתרגום לעברית אולי מְסַרְטֵן.

  1. מה אומרת הגדרה כזו?
    קבוצה B2, כוללת פריטים שהקשר שלהם לסרטן לא הוכח באופן ברור, ואכן אין הוכחות שצריכת אספרטיים קשורה להתפתחות סרטן או כל מחלה אחרת.
  2. אספרטיים נמצא בשימוש משנת 1981. במשך יותר מ-40 שנה נעשו על אספרטיים מאות אם לא יותר מחקרים, שרובם לא מראים קשר בין אספרטיים וסרטן.
  3. לקטגוריה זו הוכנסו גם טלפונים סלולריים ובשר אדום. אתם זוכרים שלפני מספר שנים כתבו המון על זה ששימוש בטלפונים כאלה גורם לסרטן במוח, ומשום מה זה נפסק, כיוון שלא היו הוכחות חותכות. ספק אם נפסיק להשתמש בטלפונים סלולריים בגלל ההגדרה של WHO, עם כל הכבוד. וגם לגבי בשר אדום העניין לגמרי לא ברור.  מה ההגדרה של בשר אדום? לפי הצבע? לפי בעל החיים? אולי גם בשר אדום של עוף והודו קשורים לסרטן?  החכמים מ‑WHO לא הפרידו בין בשר שמן לבין בשר רזה, ואנחנו יודעים ששומן מן החיי עלול להעלות את הסיכון לסרטן. זה רק מראה שהמומחים מ‑WHO לא ממש מבינים בתזונה.
  4. מצד שני, ישנם הרבה מאוד מחקרים בעלי מתודולוגיה טובה, שחלקם נעשו על בני אדם, ושלא הראו שום קשר בין צריכת האספרטיים וסרטן.
  5. רוב המחקרים שהראו קשר כלשהו לסרטן נעשו על בעלי חיים, או במחקרים אפידמיולוגיים, שאינם קובעים קשרים של סיבה/תוצאה.
  6. הארגונים שנחשבים הרציניים והאמינים ביותר בעולם ‑ ה-FDA ומרכז הבקרה ומניעת מחלות בארה”ב ‑‑ וגם אירגוני הבריאות האירופאיים ‑‑ אישרו את השימוש בממתיקים מלאכותיים בכלל ובאספרטיים בפרט.
  7. רשות המזון האירופאית הגדירה את הכמות המקסימלית של אספרטיים כ‑40 מ”ג לקילו משקל גוף ביום, וה‑FDA כ‑50 מ”ג/קילו משקל גוף ליום. לפי ההגדרה האמריקאית, אדם ששוקל 70 קילו צריך לשתות יותר משלושה בקבוקי משקה דייאט של 1.5 ליטר ביום, מה שבהחלט נראה לא רלוונטי.
  8. מולקולת האספרטיים בנויה משתי חומצות אמינו ‑‑ פנילאלנין וחומצה אספרטית ‑‑ שנמצאות בכל חלבון ‑‑ גם מהחי וגם מהצומח ‑‑ שאנחנו אוכלים יום יום: עוף, דגים, בשר, מוצרי חלב, ביצים, דגנים, קטניות, אגוזים ושקדים וכו’. שתי חומצות אמינו אלו קשורות בקבוצה מתילית, המיוצרת בגוף שלנו באופן קבוע. ההזהרה היחידה היא שלא להשתמש באספרטיים לחולים במחלה המולדת פנילקטונטריה, שבטיפול בה יש צורך בהגבלה משמעותית בפנילאלנין. ההזהרה חייבת להירשם על התוויות של המוצרים המכילים אספרטיים.
  9. אולי בעולם האידיאלי שמומחי ה‑WHO מציירים בעייני רוחם, אנשים ישתו רק מים, בטח זול יותר, אם כי לא תמיד טוב יותר, במיוחד במדינות עולם השלישי, שבהן לא תמיד יש מים נקיים.  אבל במציאות יש הרבה אנשים שאוהבים לשתות מתוק.  אז מה ‑‑ להשתמש בסוכר??  המזון שידוע כגורם נזק ענק לבריאות??  זה הפתרון של ה‑WHO?  להיות מנותקים מהמציאות??
  10. והכי מדהים, הם מחריגים את האנשים חולי הסוכרת או העתידים לחלות בסוכרת מההזהרות לגבי שימוש בממתיקים מלאכותיים. מה, לסוכרתיים מותר ולנו אסור?  מגוחך.
  11. בפברואר 2023, ממש עכשיו, התפרסם בז’ורנל Food and Chemical Toxicology מאמר מרתק, שעל סמך עשרות מחקרים בעלי אמינות גבוהה הגיע למסקנה שאין שום קשר בין אספרטיים לסרטן. שמו של המאמר מדבר בעד עצמו: Updated Systematic Assessment of Human, Animal and Mechanistic Evidence Demonstrates Lack of Human Carcinogenicity with Consumption of Aspartame.
  12. אז מי שחושש מאספרטיים, שלא ישתמש, אין בעיה, יש ממתיקים אחרים.  אבל לפי כל האמור אפשר להשתמש בממתיק זה.  מבחינתי זה תקף כל עוד ה‑FDA ומרכז הבקרה ומניעת המחלות בארה”ב מאשרים אותו.

יש לכם שאלות? אתם רוצים לשפר את בריאותכם, לרדת במשקל התקשרו לטלפון  052-4266934  או צרו איתנו קשר עכשיו בטופס באתר.