פירות קפואים וירקות קפואים – האם יש הבדלים בערכים תזונתיים

פירות מוקפאים מול טריים, האם יש הבדל?פירות קפואים מול טריים

 

לא פעם שואלים אותי האם הערך התזונתי של פירות מוקפאים נמוך יותר מזה של פירות טריים.

 

לא אמתח אתכם, ואענה מיידית:

לא, זה לא נכון,

הפירות המוקפאים שומרים על ערכם התזונתי, ולפעמים אף טוב יותר מאשר פירות טריים.

 

  1. לפי מחקרים, הערך התזונתי של פירות טריים יורד כבר אחרי 3 ימי אחסון, ומי יודע כמה ימים הפירות הטריים שאנחנו קונים חיכו במחסנים.  אם מדברים על פרי באמת טרי, ישר מהחקלאי, אז אפשר להגיד שהערכים התזונתיים דומים לאלה של פירות קפואים.
  2. עצם תהליך הקפאת הפירות עוזר בשמירה על הערכים התזונתיים. בנוסף, לצורך הקפאה בוחרים בפירות טריים, בשיא הבשלותם, מה שדי מבטיח את ערכם התזונתי.
  3. נכון שהקפאה עשויה לשנות במידת מה את המירקם של הפרי, אך מצד שני הנוחות של פירות מוקפאים גדולה מאוד – הם באים כבר מוכנים לאכילה, אפשר לשמור עליהם כמה חודשים בפריזר, והם תמיד זמינים, גם כאלה שלא גדלים בארץ, כמו דומדמניות, אוכמניות, פטל, ואחרים.

יש להזכיר שחוץ מוויטמינים, מינרלים ופיטוכימיקליים החשובים לבריאות, פירות מכילים גם לא מעט סוכר, כך שלא לכולם מומלץ לאכול הרבה פירות.

 

ירקות קפואים מול ירקות טריים, האם ישנו הבדל בינהם?

 

ראשית בדקתי איך מייצרים את הירקות המוקפאים, מה התהליך.

אז כך: קוטפים את הירקות רק בעונה הטבעית שלהם, בשיא הבשלות שלהם, ועוברים באופן מיידי לברירה (ניפוי של כל מה שאינו מתאים), לרחיצה ולעיבוד תרמי (בטמפרטורה גבוהה). החום הורס אתת האנזימים שאחראים על המשך תהליך ההבשלה, וכך נמנעת פגיעה במרקם, בצבע וכדומה. מייד אחרי הטיפול התרמי, הירקות מועברים להקפאה בטמפרטורה של כמינוס 20 מעלות.

חשוב לציין שמפעלי ההקפאה נמצאים בקרבת השדות, כך שאין בעיית הובלה ארוכה מהשדה למפעל.

חשוב לציין שהתהליך התעשייתי של ההקפאה יכול להשפיע בצורה שונה על הערכים התזונתיים של ירקות שונים – להגדיל או להקטין אותם. לדוגמה, הקפאה מעלה את כמות הריבופלבין (ויטמין מקבוצה B) בברוקולי יחסית לברוקולי טרי, אבל מקטינה את כמותו באפונה קפואה יחסית לטרייה. דוגמה אחרת: קייל מוקפא מכיל יותר אנטיאוקסידנטים מאשר טרי.

לגבי ויטמין C, הטיפול התרמי עלול לפגוע בתכולתו, אבל זה לא שונה מהפגיעה בעת בישול של ירקות טריים. גם אחסון של ירקות טריים פוגע משמעותית בתכולת ויטמין C.

אין ספק שלשימוש בירקות מוקפאים יש יתרונות:

  • הם זמינים גם מחוץ לעונה
  • הם נשמרים היטב במקפא ביתי
  • אורך חיי המדף שלהם גבוה משל ירקות טריים
  • הם שומרים על הערכים התזונתיים
  •  הם מהירים להכנה, ולא דורשים טיפול מיוחד

אני אישית משתמשת בירקות קפואים בגלל הקלות והזמן שנחסך וגם משום שירקות מוסיפים ערכים חשובים לתזונה שלי.

עצתי: אם אתם רוצים לקבל את המקסימום מירקות UPHRU, טריים, קנו אותם רק בעונה, האחסון הורס את הערכים, לעומת זאת בירקות מוקפאים אפשר להשתמש לאורך כל השנה.

 

Shofian NM, Hamid AA, et al. Effect of Freeze-Drying on the Antioxidant Compounds and Antioxidant Activity of Selected Tropical Fruits. Int L Mol Sci. 2011

 

Rickman JC,  Barrett DM, et al. Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. J Sci Food Agri. 2007

 

 

מאמרים נוספים :

פירות מומלצים לשמירה על אורח חיים בריא.

ניפוץ מיתוס – אכילת ביצים מעלה כולסטרול