כן, לחם נגד סוכרת

רבים עדיין חושבים שלאנשים עם סכרת אסור לאכול לחם ופחמימות אחרות. אימונה זו עולה כנראה מההיגיון האופייני לבני אדם: אוכלים פחמימות שמורכבים מסוכר – הסוכר עולה, אוכלים ביצה שמכילה כולסטרול – הכולסטרול עולה. ההיגיון הפשוט הזה לא תמיד עובד כשמדובר על הגוף שלנו, אשר ממש לא פשוט.

מתברר שלא כל הפחמימות זהות. אפשר לחלק אותן לשתי קבוצות גדולות שכל אחת מחולקת גם היא לקבוצות: פחמימות פשוטות ופחמימות מורכבות.

פחמימות פשוטות או סוכרים, שהסוגים העיקריים הם גלוקוזה, פרוקטוזה, לקטוזה וסוכרוזה. חשוב לציין שבאפן כללי כדאי לצמצם את צריכת כל הסוכרים, אם כי  לכל סוג יש את המאפיינים משלו. גם דבש, סילאן, אגבה הם סוכרים לכל דבר ועניין. ואם כבר מדברים על סוכרים, אין הרבה הבדל בין סוכר לבן לחום, שניהם מעלים את רמת הסוכר באותה מידה.

הקבוצה השנייה – פחמימות מורכבות. הן בנויות משרשראות ארוכות של סוכרים פשוטים. גם קבוצה זו לא אחידה ומחולקת לפחמימות המנוקות מסיבים (קמח לבן, אורז פרסי לבן, אטריות ופתיתים מקמח לבן וכדומה), לפחמימות המכילות סיבים (קמח מלא, גריסים, קטניות, וכו’) ולפחמימות המכילות עמילן עמיד שפועל בגוף בדומה לפחמימות עם סיבים (קמח דורום, אורז בסמטי, כוסמת, ועוד).

למרות הדעה הרווחת גם בציבור הרחב וגם בקרב חלק מאנשים מקצוע, פחמימות מורכבות המכילות סיבים תזונתיים ועמילן עמיד מהוות בסיס לדיאטה של חולי סוכרת, גם המלצות תזונתיות של אירגוני הבריאות הבינלאומיים מדובר ב-45%-60% פחמימות מורכבות בתפריט חולי סוכרת.

 

לאור כל אילה, אין סיבה להימנע מאכילת פחמימות נכונות בכמויות נכונות, ובפרקי זמן נכונים, וזה כולל גם לחם מלא וגם פחמימות אחרות. אז הנה דיאטת הלחם לסוכרתיים.

 

תפריט של דיאטת הלחם לדוגמה:

כללים:

  1. לאכול כל 4-3 שעות, גם אם לא רעבים
  2. לשתות 10-8 כוסות נוזלים ביום
  3. ירקות ללא הגבלה ובכל צורה
  4. שמן זית או קנולה כל יום

 

ארוחה 1: דייסת קוואקר (3-4 כפות קוואקר,כוס מים, ממתיק מלאכותי וקינמון) או כריך מ-2 פרוסות לחם קל או פרוסה רגילה של לחם מקמח מלא, עם שכבה דקה של גבינה 5%/אבוקדו/טחינה, ירקות

ארוחה 2: 2 פרוסות לחם קל עם שכבה דקה של חומוס או טחינה או פרוסת סלמון, ירקות

ארוחה 3 : שיפודי עוף או סטייק עוף, ירקות מוקפצים, סלט ירקות עם שמן זית או דג עם ירקות מבושלים וסלט ירקות עם שמן זית

ארוחה 4: חצי בייגל מחיטה מלאה עם פרוסת סלמון מעושן או פרוסת גבינה צהובה לייט, כוס קפה עם מעט חלב וממתיק מלאכותי; או גביע יוגורט טבעי עם 2 כפות דגני בוקר ללא סוכר; או-1-1.5 כוס אורז בסמטי מבושל או מג’דרה, עם ירקות

ארוחה 5: 2 פרוסות לחם קל, ביצה או חביתה על שמן זית או קנולה + ירקות; או מנת פסטה, 1.5 כוס אחרי בישול עם רוטב עגבניות

ארוחה 6: מעדן חלב דיאטטי 0% שומן עם 2 פריכיות או עם קרקר מקמח מלא

 

מספר הארחות תלוי באורך שעות הערות. ניתן להחליף בין הארוחות.

*זוהי רק דוגמה, דיאטה לסוכרת צריכה להיות מותאמת אישית על ידי דיאטנית מומחית בתחום