המרכיב הגנטי בהשמנה

האם הילדים שלנו יגדלו וישמינו? האם יישארו רזים וחטובים? האם ביכולתנו להכריח אותם להיות רזים? האם יש לנו השפעה על אכילתם? להשמנה סיבות שונות, גם גנטיות ומטבליות וגם סביבתיות והתנהגותיות. אין ספק שלמרכיב הגנטי יש השפעה על הסיכוי להתפתחות השמנה.

חלק גדול מגנים הקרושים להשמנה ידועים, אם כי עדין לא ניתן לטפל בהן ישירות. אולי בעתיד.

מעניין שבפרספקטיבה היסטוריית, הנטייה להשמנה היווה דווקא גורם חיובי ביותר, היא שעזרה לאדם הקדמון לשרוד במצבים שכיחים של חסר באוכל וכך עזרה להם לשרוד. מאידך, בתנאים של שפע, הגנטיקה הזאת גורמת להתגברות של השמנה עד כדי מגיפה כלל עולמית. אם בעבר הלא מאוד רחוק רוב השמנים היו אנשים מבוגרים, היום יותר ויותר ילדים סובלים מהתופעה, עד כדי 30% מכלל הילדים!

אפשר לשאול – אם זה גנטי, אז מה כבר אפשר לעשות ?

מתברר שגנטיקה זה לא הכל. חלק גדול מהתופעה נובע מאורחות חיינו ומהתנהגותנו, כולל עודף אוכל, חוסר בפעילות גופנית, צורת האכילה המקובלת במשפחה, וכו’.

זה שלמישהו יש השמנה במשפחה לא אומר שהוא לא יכול לנצח את הגנים. הוא בהחלט יכול, רק שהתמודדותו עם ההשמנה תהיה יותר קשה ותדרוש יותר מאמץ.

אפשר להתגבר על ההשמנה על ידי שינוי התנהגות, צורה נכונה של בחירת האוכל –דיאטה, פנייה לדיאטנית לעזרה, שינויים בהרגלי קניית האוכל ובישולו, פעילות גופנית. ומה שחשוב – הטיפול התזונתי – הדיאטה, חייב להיות משפחתי, גם אם חלק מבני המשפחה רזים.

במקרים רבים השמנה והפרעות אכילה בילדים מתחילות מההורים, כולל בתוך רחמה של האם. ממחקרים אחרונים מתברר שעודף משקל של האם לפני כניסתה להריון ובזמן ההיריון עלול לגרום לבעיות בלידה, וגם פגיעה בריאותית עתידית לתינוק שעדיין לא נולד אשר עלול לסבול בגיל המבוגר יותר מהשמנה, יתר לחץ דם, מחלות לב, סוכרת ועוד.

אי לכך נשים בעודף משקל למתכננות להיכנס להריון כדאי שיחד עם נטילת חומצה פולית יפנו לדיאטנית כדי לקבל דיאטה מותאמת אישית שתעזור להן להיכנס להריון במשקל יותר מתאים. גם לנשים הרות כדאי לפנות לדיאטנית לקבלת דיאטה שמתאימה למצבן.