מעשנת? שותה? זה הזמן להפסיק

עם המודרניזציה חלו שינויים בהרגלי החיים ובהתנהגות של גברים ונשים כאחד. כחלק מהשינויים הללו חלה עלייה במספר הנשים שצורכות אלכוהול ובמספר הנשים המעשנות. מה שמרבית הנשים לא יודעות זה שיש הבדל מהותי בתגובה של נשים לאלכוהול ולעישון בהשוואה לגברים ולא לטובת הנשים וגם כך בהפסקת עישון.
אלכוהול
הנטייה לצרוך אלכוהול היא בחלקה גנטית ומחקרים בתאומים זהים ובילדים מאומצים מחזקים טענה זו. במחקרים אלו נמצא שלילד מאומץ מתבגר יש הרגלי שתייה שדומים יותר לאלו של הוריו הביולוגיים מאשר של הוריו המאמצים ואם מדובר בתאומים זהים שהופרדו בלידתה גם כן נמצא דמיון בין הרגלי השתייה שלהם ללא תלות בהרגלי השתייה של המשפחות המאמצות. עם זאת, גנטיקה זה לא כל הסיפור. גם תנאי הסביבה משפיעים בצורה מהותית על הרגלי צריכת האלכוהול לדוגמא : התעללות פיזית ומינית בילדים, הורה או בן זוג שתיין, בדידות חברתית, תלות ועוד. נשים אשר סובלות מדכאון, אי שקט, בולימיה וכדומה מפתחות דרישה עזה יותר לצריכת אלכוהול.
מה ההבדל בין גברים לנשים? נשים מושפעות יותר מאלכוהול בהשוואה לגברים, בצריכת אותה כמות של אלכוהול – אישה משתכרת מהר יותר ובצורה עוצמתית יותר בין השאר בגלל שאחוז השומן בגופה של האישה גבוה יותר ובנוסף בקיבה של האישה יש רמות נמוכות יותר של אנזים בשם אלכוהול דהידרוגנז שתפקידו פירוק של אלכוהול ולכן פירוק האלכוהול בנשים יותר איטי, יותר אלכוהול נספג מהקיבה אל הדם וגורם לתוצאות יותר דרמטיות הן בדרגת השכרות והן בסיכון למחלות הקשורות לאלכוהול.
מה הסכנות של שתיית אלכוהול?
סוג אחד של סכנות משתיית אלכוהול מוגזמת הוא נהיגה רשלנית, אלימות ופגיעה מינית.
סוג שני של סכנות הינו מחלות שמתפתחות בנשים בעוצמה ובשכיחות גבוהה יותר בהשוואה לגברים כגון :
• נזקים כבדיים – הראשון שנפגע משתייה מופרזת הוא הכבד ולכן מחלות כבד כגון דלקת כבד ושחמת כבד שכיחות יותר אצל נשים שצורכות אלכוהול והתפתחות מחלות אלה בנשים מהירה ודרמטית יותר.
• נזקים לבביים – נשים שצורכות אלכוהול מצויות בסיכון גבוה יותר להחלשות של שריר הלב, מחלות לב והפסקת וסת מוקדמת.
• סיכון מוגבר לסרטן כולל לסרטן שד – לפי מחקרים מהשנים האחרונות נמצא שישנה עלייה של 41% בשכיחות של סרטן שד בנשים שצורכות 2-5 משקאות אלכוהוליים ליום וב-9% בנשים שצורכות פחות ממשקה אחד ליום. במחקר ענק מארה”ב בקרב אלפי אחיות בתי חולים ובריאות הציבור נמצא שצריכת אלכוהול, אפילו בירה, מעלה שכיחות של סרטן השד. סיבה אפשרית לכך היא שאלכוהול מעלה את רמות האסטרוגן שמצוי בין גורמי הסיכון העיקריים לסרטן השד.
• סיכון לאוסטיאופורוזיס – צריכה גבוהה של אלכוהול קשורה לרמת סיגכון גבוהה יותר לאוסטיאופורוזיס בעיקר על רקע ירידה בספגית הסידן במעי.
• נזקים לעובר – שתיית אלכוהול במהלך ההריון עשויה להוביל להתפתחות תסמונת אלכוהולית של שוולד שמתבטאת במומים פיזיים ועצביים חריפים. לכן כיום ההמלצה לנשים הרות היא להמנע מאלכוהול לחלוטין.
יתרונות : צריכת אלכוהול נמוכה, פחות ממשקה אחד ליום קשורה להגנה מסוימת מפני מחלות לב ואוסטיאופורוזיס. הסיבה האפשרית היא ההשפעה על רמות האסטרוגן.

מה לזכור? גם אם שתית פחות מהגברים בחבורה – יש לך יותר סיכוי להשתכר, לא כדאי שתסעי מאחר והשפעת האלכוהול עליך חזקה יותר. שימי לב – מתכננת הריון? בהריון? נוטלת כדורי הרגעה או אנטיהיסטמינים (תרופות לאלרגיה או לאסטמה) צריכות להמנע מאלכוהול באופן חד משמעי.

עישון
גם העישון הוא אויב לבריאות האישה עישון והוא מגביר סיכון לסרטן מסוגים שונים כגון סרטן ריאות, וושט, מעי גס, שלפוחית השתן ואף סרטן שד. עישון משפיע בצורה שונה בהשוואה לגברים. עשן סיגריות מכיל עשרות חומרים שחלקם מסרטנים. גוף האדם פיתח מנגנוני הגנה בפני החומרים הללו כולל אנזים מיוחד שמצוי בכבד ואחראי על פירוקם. סוג אחד של האנזים הוא מהיר ואילו סוג שני הוא איטי ולמעשה לכמחצית מהנשים יש את האנזים האיטי ולכן פירוק החומרים המסרטנים של הטבק בגופן מתרחש בצורה איטית יותר ולכן החומרים הללו שוהים בגופן זמן ממושך יותר. זו התמונה בארה”ב אך במזרח התיכון, אליו ישראל משתייכת, התמונה חמורה יותר וכ-66-99% מהנשים בעלות האנזים האיטי וזו אחת הסיבות לשכיחות הגבוהה יותר של נשים יהודיות לסרטן שד. הסיכון עולה עוד יותר ביל המעבר והלאה. מכאן שלנשים אלו כל שאיפה מהסיגריה מהווה סכנה מוגברת לסרטן השד. כדאי גם לדעת שמספר הסיגריות שמעשנים ליום חשוב יותר מאשר משך תקופת העישון. לכן גם אם עישנת שנים רבות – עכשיו זה הזמן המתאים להפסיק לעשן!

כמה טיפים והמלצות
• ההמלצה כמובן היא להמנע מעישון ולצמצם צריכת אלכוהול למינימום.
• אלכוהול ועישון מגבירים צורך באנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצון) כגון ויטמין C , ויטמין E ובטא-קרוטן. מקורות תזונתיים הם :
– ויטמין C מצוי בפלפלים, עגבניות, כרוב, קיווי, פירות הדר, תותים ועוד.
– ויטמין E מצוי בשמנים, אגוזים, שקדים וירקות עליים ירוקים.
– בטא קרוטן מצוי בעיקר בירקות ופירות בגוונים כתומים, צהובים וירוקים כגון גזר, דלעת, פלפל, תרד, ברוקולי, כרוב ניצנים, אפרסמון, משמשים ועוד.
• לנשים הצורכות אלכוהול או מעשנות חשוב במיוחד לצרוך תזונה מאוזנת ולהוסיף לתזונה ירקות ופירות (בעיקר ירקות מאחר ופירות מכילים סוכר ולכן עשויים לתרום להשמנה). בירקות ופירות קיימים חומרים שונים כמו ליקופן בעגבניות, לימונינים בפירות הדר, פוליפנולים בכרובים שנמצאו יעילים למניעת סרטן בכלל וסרטן שד בפרט. לכן אכילת ירקות ופירות מומלצת לרוב האוכלוסייה.
• במידת הצורך יש להוסיף ויטמינים כתוספי תזונה תוך התייעצות עם דיאטנית קלינית.

מאת דר’ אולגה רז, PhD, תזונאית קלינית, מנחת קבוצות הרזיה, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי איכילוב

אם גם אתם רוצים לדעת וליישם איך לרדת במשקל ולשפר את בריאותכם גם בנוגע לשתיית אלכוהול ועישון, תפנו לדר’ אולגה רז ותרשמו לקבוצות או לייעוצים אישיים ותשנו לכם את החיים: 0524266934 או 036094147 או צרו איתנו קשר עכשיו.