גם גברים סובלים מאוסטאופורוזיס

בדומה לאוסטאופורוזיס בנשים, אוסטאופורוזיס בגברים זה מצב המאופיין בירידה בצפיפות ובאיכות העצם, המוביל לשבריריות מוגברת בעצמות. למרות שאוסטאופורוזיס מקושר יותר לנשים, גם גברים סובלים ממחלה זו , אם כי במידה פחותה.

 

להלן כמה נקודות מפתח לגבי אוסטיאופורוזיס אצל גברים.

  1. שכיחות:
    אוסטאופורוזיס שכיח פחות בקרב גברים בהשוואה לנשים, אך עדיין מהווה בעיה בריאותית משמעותית. במחקרים שונים ובהתאם לאזורים שונים בהם מתפתח אוסטאופורוזיס, כ-5% מהגברים מעל גיל 50 חולים באוסטאופורוזיס, ולכ-40% יש אוסטאופניה – תהליך התחלתי של איבוד העצם, העלול להתקדם לאוסטאופורוזיס. עם הגיל השכיחות של אוסטיאופורוזיס אצל גברים עולה ויכולה להגיע לכ-10%. היחס של אוסטאופורוזיס בין גברים לנשים בערך 1 ל-5.
    חשוב לציין שאצל גברים, הסיכון לתמותה בשנה הראשונה והסיכון לסיבוכים גבוהים יותר מאשר אצל הנשים. במחקרים דובר על תמותה בשנה ראשונה לאחר שבר אצל גברים 19.5%, ואצל נשים 12.5%. ברור שבמחקרים שונים ובסוגי שברים שונים המספרים יהיו שונים במידה זו או אחרת.
    בעיה משמעותי בהקשר של אוסטאופורוזיס אצל גברים היא שרק מעטים נשלחים לבדיקות מתאימות ומקבלים טיפול מתאים, גם במניעה ראשונית וגם במניעה שניונית.
  2. גורמי הסיכון אצל גברים דומים לאלו אצל נשים: גיל, משקל גוף נמוך, היסטוריה משפחתית של אוסטאופורוזיס ושברים, עישון, צריכת אלכוהול מופרזת, יושבנות, רמות נמוכות של טסטוסטרון, מצבים רפואיים מסוימים (כגון היפוגונדיזם, היפר תירואידיזם, היפרפראתירואידיזם), הפרעות במערכת העיכול, שימוש ארוך טווח בתרופות מסוימות כמו סטרואידים, דלקת פרקים, סוגי סרטן ועוד.
  3. תסמינים: אוסטאופורוזיס מתקדם לעתים קרובות בשקט, ללא תסמינים, עד להופעת שבר. אתרים נפוצים לשברים בגברים כוללים את הירך, עמוד השדרה ושורש כף היד. עקב שברי דחיסה של עמוד השדרה, גברים עלולים לחוות כאבי גב וירידה בגובה.
  4. אבחון: כולל שילוב של הערכה קלינית, כולל היסטוריה רפואית, בדיקה גופנית ומדידה של צפיפות העצם באמצעות מכשיר DEXA – סטנדרט הזהב של בדיקת אוסטאופורוזיס. בדיקה לאוסטיאופורוזיס בגברים מומלצת בדרך כלל מגיל 70 ומעלה, או בגברים צעירים יותר אם יש גורמי סיכון. ואם יש גורמי סיכון – לעמוד על הזכות לבדיקת צפיפות העצם!!!!
    קיימות בדיקות נוספות הקשורות לאבחון של אוסטאופורוזיס שניוני, לדוגמה בדיקות דם ל-TSH, PTH, רמות סידן, זרחן, מגנזיום, תפקודי כליות וכבד, בגברים יותר צעירים – רמות טסטוסטרון וגונדוטרופין, רמות סידן בשתן של 24 שעות ועוד.
  5. טיפול: טיפול באוסטיאופורוזיס בגברים נועד למנוע שברים וכולל שינויים באורח החיים (כגון פעילות גופנית סדירה בהתנגדות, שינוים תזונתיים, תוספי התזונה, הפסקת עישון ומתינות צריכת אלכוהול), וכן טיפול תרופתי שדומה לטיפול בנשים. בגברים עם רמות טסטוסטרון נמוכות ניתן לשקול טיפול חלופי בטסטוסטרון.
  6. מניעה: אסטרטגיות מניעה של אוסטיאופורוזיס בגברים דומות לאלו של נשים וכוללות שמירה על אורח חיים בריא, תזונה בריאה, תוספי תזונה, פעילות גופנית סדירה נושאת משקל, הימנעות מעישון וצריכת אלכוהול מופרזת. תשומת לב לזיהוי מוקדם לא לוותר, וטיפול במחלות הבסיסיות ומצבים שעלולים לתרום לאובדן עצם.

בסך הכל, בעוד שאוסטאופורוזיס שכיח פחות אצל גברים מאשר אצל נשים, זה עדיין נושא בריאותי חשוב שיכול להיות בעל השלכות משמעותיות, כולל תמותה ונכות כתוצאה משברים. לכן, מודעות, מניעה וגילוי מוקדם הם חיוניים בניהול אוסטאופורוזיס בגברים.

מי שמעוניין לקרוא עוד, ממליצה על המאמר הבא:

Giuseppe Rinonapoli, et al. Osteoporosis in Men: A Review of an Underestimated Bone Condition