למה לא כדאי לאכול ארוחות גדולות לעתים קרובות, אם בכלל?

ארוחה גדולה - כדאי?

לצערי, אכילת ארוחות דשנות מאוד נפוצה בחיינו – ארוחות שישי – שבת, ארוחות במסעדות, באירועים, בחגים, וארוחות צהרים מלאות, במיוחד אצל אנשים שאוכלים רק פעם/פעמים ביום ומתנפלים על האוכל.

למשל ארוחה שכוללת בשר/עוף עם תוספות פחמימתיות כמו אורז ותפו”א, סלטים עם רטבים שמנים, כמו מיונז, ומנה מתוקה לסיום, יכולה להגיע ל-1500 קלוריות ויותר, אפילו בלי מנה ראשונה. זה בערך מה שאני אוכלת ביממה שלמה.

מה ארוחה כזאת עושה לגוף שלנו?

  1. מעלה את רמת האינסולין בדם בצורה משמעותית, מה שמעודד יצירת רקמת שומן ועלייה במשקל.
  2. מעלה את רמת הטריגליצרידים בדם, מה שמהווה גורם סיכון בלתי תלוי למחלות לב וכלי דם.
  3. עלייה באינסולין קשורה להפרשת חומרי דלקת, מה שמהווה גורם סיכון משמעותי ביותר למחלות לב וכלי דם, סוכרת, שומנים בדם ועוד.
  4. יכולה להעלות גם את רמת הסוכר בדם, ולהוציא חולי סוכרת מאיזון.
  5. מעמיסה על הכבד, מה שעלול לתרום רבות להתפתחות כבד שומני.
  6. גורמת התקפי צרבת, שלעתים מגיעים לעוצמות כאבים הדומים להתקף לב ומריצים אנשים לחדר מיון.
  7. אם זה לא מספיק, ארוחות דשנות גורמות לעייפות, ישנוניות ותחושה לא נעימה של כבדות. אם זה לפני או במשך פעילות חשובה, כמו בעבודה, זה עלול לפגוע בתיפקוד.

נראה לי שזה מספיק עבור אנשים עם הגיון מינימלי כדי לצמצם מאוד אכילת ארוחות דשנות, במיוחד ביומיום או לעיתים קרובות.  גם בחגים, אירועים וכו’ לא כדאי להשתולל.

את כל אלה אפשר למנוע אם אוכלים ארוחות קטנות יותר, כל 3-4 שעות.  לדוגמה:

ב-8-9 בבוקר:  2 פרוסות לחם מלא עם ממרח לא מתוק, או דייסת שיבולת שועל, או צלחת ברנפלייקס ללא סוכר, עם גביע יוגורט או כוס חלב

ב-12-13:  מנת חלבון (עוף, הודו, דגים, בקר רזה) עם ירקות, ללא פחמימות

ב-15-16:  סנדוויץ’ או יוגורט עם פרי וכמה אגוזים

ב-19-20:  ביצים בכל צורת הכנה או טונה, לחם, ירקות, או פשטידה מירקות וגבינות לא שמנות, או מנת פסטה עם רוטב עגבניות ושמן זית, עם ירקות ,או מג’דרה עם ירקות.

כשעה לפני השינה, למי שהולך לישון מאוחר – ארוחה קלה, כמו פרוסה עם ממרח, או דייסת שיבולת  שועל, או צלחת מרק חם, או כוס קקאו חם מאבקת קקאו, לא שוקו כמובן.

זאת רק דוגמה, גם מבחינת המנות וגם מבחינת הזמנים, וכמובן תמיד עדיף תפריט מותאם אישית.

צורה כזו של אכילה מונעת את כל הבעיות שתיארתי, ומה שחשוב, מונעת מצבי רעב, שגורמים להתנפל על האוכל.

בספרים שלי על דיאטת הלחם (שכידוע לא אוכלים בה רק לחם אלא גם מזונות שהוזכרו ועוד), אני מסבירה את כל זה יותר לעומק, כולל הרחבה על אפשרויות לבניית ארוחות במשך היום.

כמובן שאפשר בפגישת ייעוץ איתי (בקליניקה או בזום) לקבל דיאטה מותאמת אישית בהתחשבות בתוצאות בדיקות הדם ובדיקות אחרות, במחלות ובסימפטומים למיניהם, בתרופות, בגיל, בנטיות משפחתיות, באורח החיים, בטעם האישי ובגורמים נוספים.