תזונה מגדרית

נשים מונוס וגברים ממאדים? נשים נופלות במתוקים וגברים דווקא בבשרים, גברים יורדים במשקל יותר בקלות מנשים וגם אחוזי השומן בגופם נמוכים ביותר. להבדל בין המינים יש השפעה גם על התזונה וגם על המשקל.
שיוויון זכויות בין גברים לנשים? יש! אבל בתחום הרפואה ובעיקר הרפואה המונעת ישנם הבדלים מהותיים בין גברים לנשים. בעשור האחרון החלו להבין בעולם המדע שההבדלים בין המינים מהותיים הרבה יותר מרק הבדלים באיברי הרבייה ובמראה החיצוני. הבדלים אלו באים לידי ביטוי בפיזיולוגיה, בפסיכולוגיה, בהתנהגות, במצב הבריאותי ועוד.
עוד בשנות ה-50 התנועה הפמיניסטית ביקשה התייחסות רפואית שונה לגברים ולנשים אך למעשה רק בשנות ה-90 החלה להתפתח הסתכלות שונה על גברים ונשים מבחינה רפואית והתפתחה “רפואה מגדרית”. “רפואה מגדרית” תפסה כבר בארה”ב אך טרם התקבעה גם בארצנו וזאת למרות שהיא מאוד נחקרת ופופולארית כיום.
מה כל כך שונה?
יש כמה דוגמאות לשוני בין גברים ונשים מבחינת בריאות והטיפול הרפואי :
• יש מחלות שאופייניות יותר לנשים מאשר לגברים כמו תסמונת המעי הרגיז (פי 3 יותר נשים), אוסטיאופורוזיס (מופיעה בכ-80% מהנשים), דיכאון (פי 3 יותר בנשים) , מחלות אוטואימוניות כמו לופוס (זאבת), טרשת נפוצה, דלקת פרקים, פגיעה בבלוטת התריס (פי 3 יותר בנשים) ועוד.
• פירוק ונטרול תרופות על ידי הכבד נעשה לאט יותר בקרב נשים – לכן יתכן שיש צורך במינונים שונים של תרופות למינים השונים. חשוב לציים ששינויים הורמונאליים וכן הריון מגבירים את השוני.
• תרופות עשויות להשפיע שונה על נשים וגברים למשל אספירין שפופולארי מאוד לצריכה משפיע פחות על נשים ולא תמיד מועיל להן.
• גם מבנה המח שונה – מח נשי מורכב מיותר תאי עצב ובין אונות המח עוברים יותר סיבי עצב בהשוואה למח הגברי. בנוסף, האיזורים המופעלים במח לביצוע משימות שונות שונים בין גברים לנשים.
לא רק ברפואה, גם במשקל, השמנה, הרזיה ואכילה יש הבדלים מהותיים בין גברים לנשים :
הרכב גוף
לנשים אחוז שומן גבוה יותר בגוף וגורם זה עשוי להסביר במידה מסוימת את הנטייה המוגברת שלהן להשמנה ביחס לגברים. בשנים האחרונות נמצא שלהורמון בשם לפטין ישנו קשר להשמנה בקרב נשים. לפטין הוא הורמון שמופרש מרקמת השומן והוא מגיע למח שם הוא משפיע על הפחתת תאבון. ככל שרקמת השומן גדולה יותר כך מופרש יותר לפטין אך למעשה ככל שאחוז השומן גבוה יותר נוצרת ירידה ברגישות ללפטין, דבר המעודד הגברת תאבון ועליית משקל.
מבנה גוף ופיזור שומן
השמנה נשית מתאפיינת בהצטברות שומן באיזור הירכיים (השמנה “אגסית”) ולעומת זאת השמנה גברית מתאפיינת בהצטברות שומן באיזור הבטן העליונה (השמנה “תפוחית”). נוסף למיקום של השומן גם גודל ומספר תאי השומן שונה בין האיזורים ולכן בין המינים. באיזור הירכיים תאי השומן קטנים ורבים ואילו באיזור הבטן תאי השומן גדולים ומעטים יותר.
מה המשמעות של פיזור השומן? השמנה באיזור הבטן (גברית) מסוכנת לבריאות יותר מהשמנה באיזור הירכיים והיא מהווה גורם סיכון למחלות כרוניות כמו סוכרת, מחלות לב וכלי דם ועוד. עם זאת היא ניתנת לטיפול בקלות ויחסית במהירות. בניגוד להשמנה זו,השמנה באיזור הירכיים (נשית) אינה מסכנת את הבריאות אבל היא קשה יותר לטיפול. חשוב לציין שנשים רבות מפתחות השמנה בטנית סביב הפסקת הווסת ולאחריה, מה ששם אותן בסיכון לאותן מחלות שציינו בדומה לגברים. לדוגמא מחלות לב שכיחות בנשים במידה לא פחותה מגברים אבל היא מופיעה כעשר שנים יותר מאוחר.
גברים ונשים מעדיפים מזונות שונים
נשים רבות מעדיפות פחמימות ומתוקים ומסוגלות לאכול כמות לא קטנה של שוקולד,עוגות, עוגיות, גלידות, מאפים ועוד. לעומת זאת, גברים, בעיקר צעירים, מעדיפים מנות בשריות מסוגים שונים כמו המבורגרים, “על האש” וכן הלאה.
סרוטונין
ישנן מספר סיבות לאותה כמיהה למתוק המאפיינת נשים ואחת מהן הינה רמות סרוטונין נמוכות במח. סרוטונין הוא נוירוטרנסמיטר שמופרש מהמח. כאשר רמתו גבוהה הוא מעורר שיפור מצב רוח, רוגע, שובע וירידה בחשק למתוק. לעומת זאת, כאשר רמתו נמוכה הוא מעורר ירידה במצב הרוח, דכדוך, ירידה בזכרון ובריכוז, הגברת החשק לפחמימות ובעיקר למתוקים. יתכן גם קשר בין רמות נמוכות שלו בקרב נשים לבין שכיחות גבוהה יותר של הפרעות אכילה בהשוואה לגברים.
בקרת תאבון שונה במח הנשי והגברי
נערך מחקר בקרב גברים ונשים בריאים שרצה לבדוק את ההשפעה של סדנת חינוך תזונתי על מרכזי רעב ושובע המצויים במח. במחקר זה נתנו למשתתפים לאכול ממגוון מזונות, החוקרים בדקו את כמות המזון שנאכל וביצעו בדיקת הדמיה למח בדגש על מרכזי רעב ושובע. יום לאחר מכן המשתתפים עברו סדנה שלימדה אותם להקטין את כמות המזון ולאחר מכן בערב הם הוזמנו שוב לאכול. בבדיקה חוזרת נמצא שמרכזי הרעב במוחם של הגברים קטן – דבר שלא קרה אצל הנשים. החוקרים סברו שעקב תפקידן של הנשים בלידת ילדים והמשך הקיום האנושי, הן אוכלות על מנת לשרוד ולקיים את צאצאיהן הפוטנציאלים ולכן קשה להן לעמוד בהגבלות תזונתיות מאחר ומוחן מאותת להן לאכול בחופשיות.
לא הכל רק פיזיולוגיה – יש גם תרבות וחברה
במרבית החברות האישה אחראית על התזונה המשפחתית : רכישת מצרכים, הכנת המזון, הגשה ואירוח. גם בחברה המערבית, תפקידה של האישה בהזנת המשפחה נתפס כלגיטימי וזאת למרות שבשנים האחרונות גם הגברים תופסים מקום מכובד בהכנת ארוחות גורמה למשפחה.
לסיכום
אין זו הפתעה גדולה – גברים ונשים שונים אלו מאלו אף יותר משחשבנו. אין ספק שיש תזונה מגדרית ויש להתייחס לכך הן בפן הפיזיולוגי והן בפן ההתנהגותי כאשר באים לטפל בבעיית משקל בגברים ונשים. לנשים קשה יותר לרדת במשקל וזו עובדה.

דר’ אולגה רז, מנכ”ל מרכז רז להרזיה ולתזונה בריאה, מנחה קבוצות הרזיה, מחברת הרב מכר “לאכול לחם ולרזות” ו”מרזים עם אולגה רז”, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי איכילוב, ראש המחלקה למדעי התזונה במרכז האוניברסיטאי אריאל, מנחה תוכנית ב-103 FM

ואם גם אתם רוצים ללמוד להכין אוכל בריא, טעים ולא משמין עבורכם ועבור בני משפחותיכם, תפנו לדר’ אולגה רז ותרשמו לקבוצות או לייעוצים אישיים ותשנו לכם את החיים: 0524266934 או 036094147 וצרו איתנו קשר.