מספרי E – האם חובה להמנע?

האמת : לא תמיד. אנו חיים במאה ה-21 ולא היינו רוצים לחזור למערות, לאכילה בשטח של מה שבנמצא. על מנת לספק לנו מוצרים טעימים ואסטטיים, בעלי חיי מדף ארוכים ושלא מתקלקל במהירות על תעשיית המזון להוסיף תוספים מסוימים למזון שלנו. תוספים אלו כוללים :
• חומרי טעם וריח
• חומרי התפחה
• נוגדי חמצון
• מתחלבים
• צבעי מאכל
• חומרי שימור
• ועוד
על התוספים הללו יש ויכוח קבוע בציבור – האם כדאי או לא כדאי לצרוך אותם? האם הם מזיקים או שאין להם השפעה? ובכן אני אישית סומכת על משרד הבריאות אשר מאשר שימוש בחומרים אלו ובודק את הביצוע. לי אין יכולת לבדוק את הדברים בעצמי. יש חומרים שהם תמימים יותר ויש פחות – הבעיה היא שלא תמיד יודעים להבדיל בין ה-E השונים.
רוב החומרים המוספים למזונות מסומנים על ידי E ומספר למשל :
• E322 = לציטין שהוא מתחלב שנמצא באופן טבעי במעטפות של התאים וכנראה תורם לזכרון.
• E330 = חומצת לימון שמשמשת בתור חומר משמר.
• E100 = צבע מאכל טבעי העשוי מתבלין הכורכומין.
• E150 = צבע קרמל.
לעומתם, יש חומרים שלא הייתי ממליצה לצרוך כמו E102 = טרטזין, צבע מאכל צהוב, שחובה לסמן את שמו המלא על גבי האריזה. יש ויכוחים לגבי ההשפעות שלו ולא כדאי לרכוש מוצרים המכילים אותו כמו סוכריות מסוימות, דגני בוקר מסוימים ודברי מתיקה שונים.
רשימת החומרים המותרים לשימוש מפורסמת באתר משרד הבריאות.

מאת דר’ אולגה רז, PhD, תזונאית קלינית, מנחת קבוצות הרזיה, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי איכילוב

ואם גם אתם רוצים ללמוד להכין אוכל בריא, טעים ולא משמין עבורכם ועבור בני משפחותיכם, תפנו לדר’ אולגה רז ותרשמו לקבוצות או לייעוצים אישיים ותשנו לכם את החיים: 0524266934 או 036094147 וצרו איתנו קשר דרך האתר.