הכל על ויטמין B12

כל מה שרציתם לדעת על ויטמין B12
הכל על ויטמין B12 - למה הוא חשוב

חשיבותו של ויטמין B12

ויטמין B12 התגלה רק בחצי הראשון של המאה ה-20, אחרון בין כל הוויטמינים. עד גילויו אלפי אנשים היו מתים מוות קשה ממחסור בוויטמין זה, בלי שמישהו ידע את הסיבה. ארבעה רופאים ומדענים קיבלו פרסי נובל על הגילויים הקשורים לוויטמין זה. הוא נחוץ בכל תא בגוף ומשפיע על מערכות שונות – מערכת העצבים, מערכת יצירת הדם, וגם מגן על ה-DNA, תפקיד שעד התקופה האחרונה היה פחות מודגש.

ויטמין B12 נמצא רק במזון מן החי, כמו סוגי בשר, עופות, ביצים, חלב ומוצריו. חיידקים במעיים שלנו מייצרים כמות מסוימת של ויטמין B12, אך בלי צריכה מהמזון או מתוספי התזונה הכמות הזאת מספקת אולי לשנתיים שלוש. לכן אנשים שלא צורכים מזונות אלה בכמות מספקת או בכלל, או כאלה שסובלים בעיות במערכת העיכול או עברו ניתוחים במערכת העיכול חייבים לבדוק את רמות הוויטמין ובמקרה הצורך לקבל תוסף תזונה – כדורים, ספרי או זריקות, בהתאם לחומרת המצב. אכילה מספקת של המזונות המכילים ויטמין B12 אינה ערובה לספיגה מספקת של הוויטמין, וזאת משום שספיגתו של ויטמין B12 מאוד מורכבת.

אבל ישנם אנשים רבים מאוד, שלמרות שהם אוכלים מוצרים מן החי כל יום, עדיין נמצאים במחסור ב-B12. איך זה יכול להיות?

הסיבה – ספיגה לא תקינה של הוויטמין בגוף.  יש לציין שהספיגה של B12 זה תהליך לא פשוט, אפילו די מסובך, משום שבדרכו לספיגה במערכת העיכול, הוא צריך להיכנס לקשר עם נשאים רבים, שבעצם בכל אחד מהם עלולה להיות בעיה, בדרך כלל בגלל גנים מסוימים, ואז לא משנה כמה בשר האדם אוכל, הוא יהיה במחסור ב-B12.

כל בעיה במערכת העיכול, החל מירידה בחומציות הקיבה וכלה בניתוחים בריאטריים, עלולה לגדום למחסור בוויטמין B12.

מי עלול לסבול ממחסור בוויטמין B12

טבעונים וצמחונים, תינוקות שנולדו לאימהות הסובלות ממחסור בוויטמין B12, אנשים מבוגרים, כאלה הסובלים מחומציות לא מספקת בקיבה או מקבלים תרופות המשפיעות על החומציות (Omepradex, Nexium, Losec, Lanton Famotidin, Gastro), אלה שעברו ניתוחים בריאטריים, כריתת קיבה או החלק הסופי של המעי הדק (אילאום), שם מתרחשת הספיגה של הוויטמין, חולי צליאק וקרוהן, נוטלי תרופה לסוכרת מטפורמין (גלוקופז’).

אבל מה שמהווה גורם משמעותי לירידה ופגיעה בספיגת B12 זה הגיל. עם השנים יכולת הספיגה והיצור של B12 יורדים משמעותית.  זה אומר שאכילה מספקת של המזונות המכילים ויטמין B12 אינה ערובה לספיגה מספקת של הוויטמין.  המחסור ב-B12 בגיל המבוגר ניכר מאוד, ולכן אנשים מבוגרים חייבים לבדוק את רמת ה-B12 בדם מדי פעם, ובמקרה של חסר, לקחת תוספים.  אין דרך אחרת.

סימני חסר של ויטמין B12

  • עייפות
  • חולשה
  • נשירת שיער
  • אנמיה מגלובלסטית
  • ירידה בתיאבון ובמשקל
  • חוסר תחושה
  • נימול והרגשה של “שרפה” בגפיים
  • כאבי בטן וראש
  • דיכאון
  • בלבול
  • שינוים במצב רוח
  • חוסר גדילה בקרב תינוקות.

נרשמו אפילו כמה מקרים של פסיכוזה עם אשפוז פסיכיאטרי עקב מחסור חמור בוויטמין B12. זריקות B12 שיפרו את המצב.

אזהרה: נטילת כמויות גדולות של חומצה פולית עלולה למסך מחסור בוויטמין B12. לנוטלי חומצה פולית חובה לבדוק את רמת ה – B12.

מה שטוב הוא שגם אם קיימת בעיית ספיגה מהמזון, B12 נספג מצוין מתוספי תזונה, אם בכדורים, ספריי וכל צורה אחרת.  לכן, אחרי שעושים בדיקות של הוויטמין בדם ומגלים שהוא חסר – יש לקחת תוסף.

בעקבות כך שוויטמין B12 נחוץ להגנה על ה-DNA קיימת חשיבות בקביעה נכונה של הגבול הנמוך של הנורמה בבדיקות דם. לצערי קביעה כזאת לא קיימת וכיום לכל קופת חולים רמה זו שונה, וכולן די נמוכות.

במחקר שנעשה על ידי יחד עם ד”ר רינה שטרנליב ופרופ’ מונה בועז, ראינו שבקביעת הגבול הנמוך של הנורמה 258 pmol/L בקרב מעל 40% מעובדים של בית החולים שהגיעו לביקור לרופאת פרסונל היה מחסור בוויטמין B12. מעניין שהיה הבדל משמעותי בין אחוז הנשים שהתגלה בהן מחסור בוויטמין B12 בין ילידות הארץ (46%) לעומת נשים שעלו ממדינות אחרות (37.5%). דרושים מחקרים נוספים כדי לבדוק את הנושא.

מה שנחשב כרמה נמוכה נבחר, לצערי, ע”י כל קופת חולים בצורה קצת שרירותית.  לפי הספרות, הגבול התחתון של רמת ה-B12 הוא 300 פק”ג/מ”ל, וכל מה שמתחתיו נחשב כמחסור. בהתאם לרמת B12 בבדיקה, אני נותנת מינונים שמתאימים לכל אחד באופן אישי. חשוב לזכור שאם פעם אחת B12 היה נמוך, ואז עם התוסף הגענו לנורמה והפסקנו לקחת את התוסף, הוא *תמיד* ירד שוב. זה ברור הרי שום דבר לא משתנה, לא האוכל, לא הגיל, לא התרופות ולא בעיות הספיגה.

ברוב המקרים מסתפקים בכדורים, במינון הנקבע על ידי תזונאי או רופא, בהתאם למצב החסר, פעם ביום או 3-4 פעמים בשבוע, ובמקרים רבים מספיק אפילו כדור אחת בשבוע כדי לשמור על רמת תקינה.  אבל יש מקרים שבהם כדורים אינם מספיקים, שאז אין מנוס מזריקות של B12.  הזריקה די כואבת, אבל אין ברירה.

אפשר וכדאי להסדיר את רמות B12, ולהרגיש טוב.

ולסיום כמה עצות וניפוץ מיתוס אחד.

עצות:

  1. לאכול מזונות מן החי המכילים B12 – עופות, בשר, דגים, מוצרי החלב
  2. לעשות בדיקת דם לוויטמין B12, גם אם אתם אוכל מזון מן החי
  3. להמשיך לקחת תוספים של B12 גם אם הרמה השתפרה, רק במינון נמוך יותר

מיתוס:

כדי לקבל B12, יש לאכול כל יום אבוקדו ושקדים.

תשובה:

ממש לא נכון, כפי שאמרנו וויטמין B12 נמצא *רק* במזון מן החי.  אז לא ליפול לאשליה: במזון מן הצומח אין B12.

הינכם מוזמנים לפנות אלי בטלפון 036094147 או טפלון אישי שלי 054-6603800

או להשאיר פרטים בטופס יצירת קשר ואני אחזור אליך עם כל הפרטים.