עישון ובריאות

עישון מזיק לבריאות – במשפט זה אין כל דבר חדש. אנשי קידום בריאות דואגים ליידע את הציבור על הסכנות הבריאותיות של העישון כגון מחלות לב וכלי דם, התקף לב, שבץ מוחי, מחלות במערכת הנשימה וסרטן. קופסאות הסיגריות מוטבעות באזהרה בריאותית ומזה זמן מה ישנו איסור על עישון במקומות ציבוריים שונים. לפי הנתונים של האיגוד האמריקאי לסרטן, המעשנים מאבדים בממוצע 15 שנים מחייהם. אחד מכל ארבע מעשנים מת ממחלת לב. עישון אחראי על יותר מ- 30% תמותה מסוגי סרטן – בממוצע כ- 166.000 בשנה, מתוכם 138.000 (כ- 85%) מתים מסרטן ריאות – סוג הסרטן השכיח ביותר במעשנים – בנשים ובגברים. אמפיזמה וברונכיטיס כרונים גם הן תוצאה ישירה של העישון.
עישון מסוכן במיוחד בזמן ההריון. מתברר שניקוטין וחומרי פירוק אחרים של טבק עוברים דרך השיליה לעובר, מה שעלול לגרום פגיע בעובר והן לשינוים במוחו. נשים מעשנות נמצאות בסיכון גבוה ללידות מוקדמות, הפלות, וללידת מת. לתינוקות של אימהות מעשנות יותר סיכון להיוולד במשקל נמוך, עם כל הסיכונים היוצאים מכך, לסבול מקצרת ומחלות נשימה אחרות. לאחרונה נמצא קשר בין עישון האם בזמן ההריון לבין נטייה להתחילה לעשן בגיל צעיר אצל ילדיה. תופעה זו מוסברת לא רק על ידי עישון של האם ואולי אחרים בסביבה הקרובה, אלא גם על ידי השפעת העישון על מוח העובר. שינוים במוח העובר של נשים מעשנות עלולים לגרום לשינוים גם בגיל מבוגר יותר, כמו דיכאונות, התנהגויות אגרסיביות, ירידה בקשב, חוסר שקט, קשיים בלימוד קריאה וכתיבה וקושי בהתאמה לסביבה.
ישנה חשיבות לכמות הסיגריות ביום, אך מתברר שגיל התחלת העישון מהווה גורם סיכון משמעותי ביותר – אלה המתחילים לעשן צעירים נמצאים בסיכון גבוה יותר. עקב תעמולה רחבה נגד העישון בעולם המערבי חלה ירידה במספר גברים המעשנים בארה”ב ובמדינות אחרות, ואילו מספר נשים המעשנות עלה. נזק נוסף נעשה לאלה הנושמים עשן סיגריות בצורה פסיבית – גם הם, נשים של המעשנים ובעלים של המעשנות וילדיהם וחברים לעבודה –כל אלה נמצאים בסיכון גבוה למחלות של מעשנים.
ברור שבעקבות כל אלה הדבר המתאים ביותר, כמובן, להפסיק לעשן. אך אין הדבר כלל וכלל פשוט ורבים אינם יכולים או אינם רוצים לעשות זאת. להם אני רוצה להביא מספר עצות שיעזרו אולי להקטין את נזקי העישון. אין כמובן דיאטה שמסוגלת למנוע את הנזק אך לפחות להקטינו עד כמה שאפשר.
גורמים תזונתיים שיכולים לסייע למעשנים
אנטיאוקסידנטים = נוגדי חמצון
הממצאים המחקריים מראים רמה נמוכה של ויטמין C , סידן ובטא קרוטן בדמם של המעשנים לעומת הלא מעשנים. ויטמין C ובטא קרוטן הנם אנטיאוקסידנטים – מנטרלי חמצון. לכן חשוב מאוד למעשנים לאכול מזונות העשירים בשניהם.
ויטמין C נמצא בירקות ופירות, במיוחד בפלפל, עגבניות, בצל, פירות הדר, קיווי, גויאבה, ברוקולי, כרוב לבן וניצנים, תות שדה ועוד.
בטא קרוטן נמצא בירקות ופירות בעלי צבע ירוק כהה וכתום, כמו תרד, ברוקולי, מנגולד, גזר, דלעת, משמש, פאפיה, בטטה וכדומה.
לתשומת לב, בטא קרוטן יציב בבישול כך שמזונות המכילים אותו אינם מאבדים את ערכם התזונתי בסוגי בישול שונים. להיפך, למעשה בתהליך של בישול הבטא הקרוטן נעשה מרוכז וזמין יותר. לעומת זאת, ויטמין C מתפרק בחום, בחיתוך ובאחסון ארוך, כך שכדאי לאכול את המזונות המכילים אותו בצורה טרייה ובבישול מהיר, כמו מיקרוגל.
מחקרים הראו שבאוכלוסיות הצורכות מזונות העשירים בויטמין C ובטא קרוטן שכיחות נמוכה יותר של מחלות לב וסרטן ריאות ולכן חשוב להבין שההמלצה היא לאכול את המזונות המכילים ויטמינים ולא ליטול כדורי ויטמינים.
ויטמין C בעודף עלול להזיק. בנוסף, עודף ויטמין C גורם להפרשה מוגברת של ניקוטין בשתן, ירידה מהירה ברמת הניקוטין בגוף וכתוצאה מכך עליה בצורך לעשן יותר.
בטא קרוטן במזון חשוב מאוד למניעת סרטן. אני מדגישה – במזון ולא בגלולות. מתברר שנטילת הגלולות של בטא קרוטן דווקא מזיקה למעשנים ומעלה את שכיחות המחלה.
גם ויטמין E משמש כאנטיאוקסידנט וחשוב לצרוך מזונות העשירים בו. הוא נמצא בעיקר בשמנים צמחיים, שקדים, אגוזים, גרעינים, ובירקות בעלי עלים ירוקים.
מחקרים מצאו קשר בין צריכה מוגברת של ברוקולי וסוגי כרוב אחרים לבין ירידה בשכיחות סרטן ריאות הודות לחומרים הנמצאים בהם ומסייעים למלחמת הגוף בסרטן.
סידן וויטמין D
ידוע שבנשים המעשנות הפסקת וסת מוקדמת יותר בדרך כלל מאשר בנשים הלא מעשנות. אין לתופעה זו הסבר חד משמעי אך חושבים שניקוטין מוריד יצירת האסטרוגן ומקרב גיל המעבר. עם נוסיף לזאת תופעה נוספת בלתי מוסברת – רמה נמוכה יחסית של סידן במעשנים, נוכל להסביר את הסיכון המוגבר לאוסטאופורוזיס (דלדול העצמות) בנשים מעשנות. ולמרות שאין הוכחות חותכות שהגדלת צריכת הסידן תוכל להקטין את נזקי העישון, יהיה חכם לצרוך יותר מזונות עשירי סידן, כמו מוצרי חלב דלי שומן, סרדינים, ירקות בעלי עלים ירוקים (שבדרך כלל מכילים גם כמות גדולה של אנטיאוקסידנטים המועילים), ועוד.
בנוגע למחלת לב, נראה שעישון מגביר את הנטייה לבניית סתימות שומניות בעורקים והתפתחות של טרשת עורקים, מחלה שגורמת לתחלואה ותמותה גבוהות ביותר בעולת המערבי. בנוסף ניקוטין עלול להגביר את בעיות אי סדירות בקצב הלב והתכווצות כלי דם הכליליים, מה שמהווה גורם חשוב בהופעת כאבים בחזה אצל חולי לב. נמצא גם שרמת ה- HDL, הכולסטרול ה”טוב” שמגן בפני מחלת לב, נמוכה במעשנים באופן משמעותי.
דבר נוסף חשוב – רמת ההמוגלובין אצל המעשנים גבוה יחסית ללא מעשנים, תופעה שתורמת תרומה נוספת להתפתחות מחלת לב.
הפסקת העישון גורמת לשיפור מהיר בנשימה ובשכיחות מחלות במערכת הנשימה, כמו ברונכיטיס, התקפי קצרת וכדומה. יורד סיכון לסרטן ושט ולבלב מהר ומשמעותי. כשנה לאחר הפסקת העישון מתחילה ירידה בסיכון למחלת לב; עשר שנים ללא עישון מקטינים סיכון לדומה ללא מעשנים. כעבור 7 שנים לאחר הפסקת עישון יורד סיכון לסרטן בשלפוחית השתן לרמה של הלא מעשנים. לאחר 10 שנים ללא עישון תוחלת החיים מגיע לרמה של אלה שאף פעם לא עישנו, כמו גם סיכון לסרטן פה, ראות וגרון. כל הנתונים האלה הם סטטיסטיים וכמובן משקפים את הסיכונים של אוכלוסיות שלמות ולא של כל אדם ואדם.
אז למה אנו מחכם? למה לא מפסיקים לעשן?
קודם כל זה הרגל, התמכרות ולא קל להיפתר ממנו.
בנוסף אחת התופעות הלא נעימות של הפסקת עישון – השמנה. רבים, או יותר נכון, רבות החושבות על הפסקת עישון נעצרות במחשבה על השמנה האפשרית. ואכן חלק גדול ממפסיקים לעשן משמינים בממוצע ב- 3-7 קילוגרמים. זה קורה הן משום שאוכלים יותר כדי להחליף עיסוק פה ונשמה אחד בעיסוק אחר. אך מעניין שגם אלה שלא אוכלים יותר עלולים להשמין. הסבר אפשרי לכך – שינוי בחילוף החומרים שנגרם על ידי הניקוטין. ידוע שמעשנים “שורפים” בכ- 10% יותר קלוריות לעומת הלא מעשנים, מה שאומר שיש לאכול פחות לאחר הפסקת עישון כדי לשמור על משקל. אני משתמשת בתוכנית תזונתית מיוחדת שעוזרת לאלה שהפסיקו לעשן לשמור על משקלם בצלחה רבה. אין לשכוח את הפעילות הגופנית שיכולה גם היא לתרום.
אז אם מישהו רוצה להפסיק לעשן והבעיה היחידה – חשש מעליה במשקל – יש דרך להתגבר. ואם קשה לכם, וזה באמת לא קל – לפחות תקטינו את הסיכונים עד כמה שאפשר על ידי תזונה ופעילות גופנית.
פטנט קטן שפעם מישהו סיפר לי עליו: למצוא קופסה בה מחזיקים כמות ספורה של סיגריות לכל היום (לא לקחת יותר). כל שבוע להקטין את הכמות בסיגריה אחת בלבד. יש רבים שכך הפסיקו לעשן.
בהצלחה!
מאת דר’ אולגה רז, PhD, תזונאית קלינית, מנחת קבוצות הרזיה, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי איכילוב

אם גם אתם רוצים לדעת איך לשפר את בריאותכם וסכנות העישון, תפנו לדר’ אולגה רז ותרשמו לקבוצות או לייעוצים אישיים ותשנו לכם את החיים: 0524266934 או 036094147 או צרו איתנו קשר עכשיו.