סרטן השד – מה חשוב שתדעי

סרטן זו לא מחלה אחת אלא מכלול מחלות שונות, כך שההתייחסות אליהן שונה, הטיפול בהן שונה והפרוגנוזה (הערכת מהלך המחלה ותוצאותיה) שלהן שונה. תהליך פגיעה ב-DNA, חלוקה פרועה ולא מבוקרת של התאים, יכול להתחיל מסיבות שונות, לא תמיד ידועות וברורות, ולהמשיך שנים, כך שהתפרצות המחלה היא כבר שלב מאוחר יחסית בתהליך ארוך ולעתים בלתי מורגש.

בין הסיבות להתפתחות סרטן לגנטיקה מקום מכובד, אבל גם לסביבה משקל כבד, ואפילו למצבים רגשיים שליליים, במיוחד בילדות.

בדומה לסוגי סרטן אחרים, גם סרטן שד אינה מחלה אחידה אלא יש לה סוגים שונים.

בין גורמי הסיכון:

  • גיל- לפני הפסקת הווסת הסיכון עולה עם הגיל, לאחר הפסקת הווסת הסיכון יורד
  • תחילת ווסת בגיל צעיר יותר וסיום הווסת בגיל מבוגר יותר
  • לידה – העדר לידה או לידה ראשונה בגיל מבוגר בגיל 30-35
  • קרינה מייננת
  • אורח חיים:
  1. תזונה – יש קשר בין הסיכון להתפתחות המחלה או למניעתה אך חשוב להבין שמזון זה או אחר לא גורם לסרטן אלא יכול להשפיע על התפתחותו.
  2. משקל הגוף– השמנה לאחר הפסקת הווסת מגדילה סיכון לכפי שניים, מה שלא נצפה באותה מידה בנשים לפני הפסקת הווסת. יש צורך במחקרים נוספים
  3. יש מחקרים שקושרים צריכת אלכוהול לסרטן שד. דרושים מחקרים נוספים.
  4. לעישון אין כנראה קשר לסרטן שד.
  5. ישנה סברה שגורמי החיים הקשורים לרגשות קשות, במיוחד בילדות, לדוגמה נטישה, קשורים להעלאת הסיכון להתפתחות סרטן שד בגיל יותר מבוגר

 

דוגמה מצוינת של השפעת הסביבה להתפתחות סרטן שד היא נשים יפניות שהיגרו להוואי ושכיחות סרטן השד בקרבן עלתה לרמה של תושבות הוואי תוך 1-2 דורות. שינוי זה מוסבר על ידי שינוי באורח החיים, כולל תזונה, המאפיין את האוכלוסייה המקומית ודומה יותר לסגנון אמריקאי..

תחילת התהליך הסרטני נמצא בדרך כלל בטווח זמן ארוך מגילוי המחלה.

הסיבות אינן ברורות, אם כי כיום מיחסים תפקיד חשוב למצב דלקתי ולירידה בתגובה החיסונית.

למרות שלתזונה תפקיד משני לאיניציאציה של סרטן שד, ישנן ראיות לגבי הקשר בין תזונה וסרטן:

  1. ריבוי בתזונה של ירקות ופירות, סיבים תזונתיים ושמן זית מהווה גורם מגן
  2. פעילות גופנית מהווה גורם מגן בכל הגילאים, במיוחד מתחת לגיל 65
  3. ירידה במשקל מורידה סיכון גם לפני וגם אחרי מנופאוזה
  4. השמנה נחשבת כגורם סיכון משמעותי, במיוחד אחרי הפסקת הווסת
  5. שתיית אלכוהול קשורה לעלייה בסיכון
  6. אכילת מזון העשיר בשומן מן החי (רווי) ושומן טראנס עדיין נחשב כגורם סיכון, אם כי ישנם מחקרים לא רבים שמראים העדר הקשר. אם ניקח בחשבון שמצב דלקתי עלול להיות סיבה להתפתחות סרטן שד, וידוע ששומן מן החי מחריף את המצב הדלקתי, חכם יהיה להימנע מאכילת יתר של המזונות עם תכולה גבוה של שומן רווי (בשר שמן מכל סוג, נקניקים, נקניקיות וכדומה)
  7. אכילת יתר של סוכרים גם היא מגבירה את מצב הדלקת וגם מעלה במשקל – כדאי לצמצם משמעותית
  8. צריכת סויה ומוצריה ושתיית קפה לא הראו עליה בסיכון.

באופן עקרוני, חשוב לאכול אוכל בריא, עם הרבה ירקות, שמן זית פחמימות מורכבות המכילות סיבים וגם לשמור על המשקל – אמצעים אלה יעזרו לנו להיות יותר בריאים, יפים ומרוצים.

מעוניינת לדעת עוד? לחצי כאן ליצירת קשר

אם גם אתם רוצים לדעת וליישם איך לשפר את בריאותכם, תפנו לדר’ אולגה רז ותרשמו לקבוצות או לייעוצים אישיים ותשנו לכם את החיים: 0524266934 או 036094147 או צרו איתנו קשר עכשיו.