חוזרים ללימודים

עוד שבוע והסטודנטים חוזרים ללימודים, וזה גורר לא מעט בעיות שלא קשורות לתהליך הלימוד באופן ישיר, אלא עלולות להשפיע עליו באופן עקיף אך בעוצמה.

  1. שינה לא מספקת עקב עומס כללי של הלימודים, לחלק מהסטודנטים גם שעות העבודה בנוסף ללימודים, דפוס ידוע של דחיית ביצוע עבודות ומשימות רגע אחרון, בילוים גם לא צריך לשכוח, ועוד. כך שיוצא שמספר שעות השינה יורד. מחקרים מראים שחוסר שינה כרוני פוגע בזיכרון, ריכוז, גורם לעצבנות, ישנוניות במהלך יום הלימודים, עייפות, ואפילו  להשמנה ולהתפתחות בעיות בריאות שונות.
    ההמלצה: 7-8 שעות שינה ברוב ימות השבוע.
  1. שעות הלימודים ולחלק מהסטודנטים גם שעות העבודה גורמות לרבים לא לאכול כל היום, במקרה הטוב חטיב שכבר אי אפשר לסבול את הרעב. להעדר אוכל מזין המספק לגוף אנרגיה ונוטריאנטים חשובים שונים מחיר גבוה – בריאותי ו”אקדמי” אשר קשורים אחד לשני: ירידה ברמת הסוכר בדף עלולה לגרום לתשישות, כעב ראש, במיוחד מי שסובל ממנו באופן רגיל, “נפילה” של כוחות, סחרחורת, טשטוש, כמו כן אי הספקת סוכר למוח עלולה להוביל לירידה בזיכרון ובריכוז, קושי בקליטת החומר הנלמד. מצד שני, אי אכילה של שעות ארוכות גורמת להתנפלות על האוכל ואכילת יתר – גורם ידוע להשמנה.
    המלצה: לתכנן את האוכל, בדיוק כפי שמתכננים שיעורים, הרצאות, הכנת משימות, עבודה וכו’. שתי דרכים – לקחת אוכל מהבית לכל היום, או לבדוק איפה אפשר לקנות אוכל סביר בתוך מוסד הלימודים/מקום העבודה. במקרה הראשון אתם שולטים על הרכב האוכל, במקרה השני צריך להסתפק במה שמוכרים במנזה. באופן עקרוני, חשוב לאכול בממוצע כל 4-3 שעות. מה לאכול? שוב תלוי ברמת המוכנות שלכם למשימה: אפשר סנדוויצ’ים מלחם קמח מלא עם ממרח טוב, כמו אבוקדו, גבינה לבנה, חומוס, טחינה, פרוסת סלמון/פסטרמה/גבינה צהובה, טונה וכדומה, בתוספת ירקות אותם אפשר לאכול ללא הגבלה. מי שנמצא בתהליך הרזיה יכול להשתמש בלחם קל. אם במנזה מוכרים רק לחמניות גדולות – תבקשו לחצות אותן ותאכלו פעמיים. מי שרוצה – אפשר להביא מהבית אוכל מוכן ולחמם במיקרו – אורז, גריסים, קטניות, קינואה, כוסמת, פסטה וכדומה, עם ירקות, או אפילו מנה בשרית. אבל לשמור על אכילה כל כמה שעות, לא להשאיר את הגוף ואת המוח ללא הספקת מזון, גם אם אתם לא מרגישים רעב במהלך היום עקב עומס, הגוף שלכם מרגיש. אפשר מדי פעם לאכול חטיף, אבל עד כמה שפחות, הרי חטיפים הם ממתק לכל דבר ועניין ולא כדאי לבנות את התזונה שלכם על ממתקים.
  1. שתייה שרבים לא מספקים מספיק נוזלים לגוף, מה שעלול לגרום לעייפות, טשישות, כאבי ראש, ירידה בזיכרון ובריכוז.
    המלצה: לשתות בממוצע 10 כוסות נוזלים ביום (כ-2 ליטר), יותר אם אתם נמצאים בסיורים ופעילות בחום, מכל סוג – מים, סודה, משקאות דייאט למי ששומר על משקל, וגם תה וקפה, רצוי ללא סוכר.

 

שנת לימודים מוצלחת

ד”ר אולגה רז